Zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: Canva / fot. Wikimedia Commons

Wielkanocne dania od Magdy Gessler. Cena jajek faszerowanych zwala z nóg!

2023-03-17 10:49

Wiele restauracji w swoich ofertach ma tradycyjne potrawy wielkanocne. Taka oferta pojawiła się również w restauracji "U Fukiera" należącej do Magdy Gessler. Na stronie restauracji pojawiły się propozycje gotowych zestawów wielkanocnych. Sprawdźcie, ile kosztują wielkanocne dania od warszawskiej restauratorki.

Ile kosztują wielkanocne dania u Magdy Gessler?

Ceny w restauracji "U Fukiera" nie należą do najniższych w Warszawie. Wielkie oburzenie zaledwie miesiąc temu wywołały pączki od warszawskiej restauratorki, które kosztowały 18 zł za sztukę. Ile kosztują tradycyjne potrawy wielkanocne od Magdy Gessler. Niektóre propozycje cenowe tradycyjnych dań mogą szokować. Oto kilka przykładów.

Faszerowane jajka bardzo często pojawiają się na wielkanocnych stołach. Chociaż ceny jaj wzrosły znacznie od zeszłego roku to oferta cenowa przygotowana przez restauratorkę może szokować.

Za pięć połówek jajek nadziewanych wiejską szynką wędzoną trzeba zapłacić 38 zł. Oznacza to, że za połówkę faszerowanego jajka zapłacimy 7,6 zł! Bardzo podobnie wygląda cena za pięć połówek jajek faszerowanych pieczarkami i koprem. W tym wydaniu kosztują one 35 zł. Po podzieleniu na sztuki wychodzi, że za jedną połówkę jajka z pieczarkowym farszem trzeba zapłacić 7 zł.Za 200 g słoiczek pasty jajecznej z młodym szczypiorem zapłacimy 33 zł. Po przeliczeniu na kilogram jest to 165 zł.

Ile kosztują jajka?

Ceny jaj zróżnicowane, za jaka z chowu klatkowego możemy zapłacić ok. 0,80 zł za sztukę w marketach, rok temu za najtańsze jajka płaciliśmy ok. 0,60 zł za sztukę. Jaja kur z wolnego wybiegu są o wiele droższe i w tym wypadku cena za sztukę wynosi średnio ok. 1,30 - 1,60 zł za sztukę.

Wielkanocne dania z wędlin od Magdy Gessler

Na wielkanocnych stołach często znaleźć można różnego rodzaju wędliny i mięsa. Schab marynowany, wędzony na liściach laurowych kosztuje u Magdy Gessler 45,70 zł za pół kilo, czyli prawie 92 złote za kilogram, za jedną porcję schabu po warszawsku w galarecie zapłacić trzeba 39 złotych. Zakup jednej wędzonej piersi z kaczki to koszt 42,50 zł.

Wielkanocna sałatka jarzynowa

U Magdy Gessler 300 g słoik sałatki jarzynowej z marynowanymi grzybami kosztuje 41 zł.

Według wyliczenia portalu money.pl koszt zrobienia domowej sałatki jarzynowej w tym roku to około 33,67 zł, czyli aż o 45 proc. więcej, niż rok temu. Na tak wysoką cenę sałatki wpływa wiele czynników, głównym jest cena majonezu, który w niektórych sklepach kosztuje ok. 20 zł za duży słoik, do tego wspomniane jajka i drogie warzywa.

Podsumowując, ceny wielkanocnych dań u Magdy Gessler nadal mogą szokować, ale w porównaniu z tym jakie są ceny produktów spożywczych na rynku trudno się dziwić restauratorce, że cena gotowych produktów kupowanych w jej restauracji jest wysoka.

Drożyzna w wielkanocnym koszyku? Przedświąteczne zakupy w Warszawie