Niższy VAT dla restauratorów
Niższy podatek VAT dla wszystkich usług gastronomicznych. Restauratorzy chcą, aby wynosił 8 procent. Takie rozwiązanie miałoby pomóc restauratorom wyjść z kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa. O zapaści branży i konieczności pomocy przypomina m.in. kampania zorganizowana przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. List w tej sprawie trafił już na biurko premiera Mateusza Morawieckiego.
"Dla budżetu państwa nie byłby to wielki wydatek. Z kolei dla restauratorów, którzy w wielu przypadkach muszą ograniczać swoje biznesy, będzie to taka poduszka finansowa, która da szanse na przetrwanie. My jako klienci po prostu zapłacimy w lokalach mniej, szczególnie w kawiarniach" - mówi prezes ZPP, Cezary Kaźmierczak.
O propozycji ZPP przypominają bilboardy i spoty, które można już zobaczyć w różnych punktach Warszawy.
Polska gastronomia to blisko 80 tysięcy lokali, które generują aż 37 miliardów dla krajowego PKB. W tej chwili spora część z nich osiąga zaledwie 20% obrotów sprzed pandemii.
"Najgorsza sytuacja jest w lokalach, które były nastawione głównie na turystów, zwłaszcza z zagranicy. Mam tu na myśli chociażby Kraków, gdzie w tej chwili zagranicznych gości praktycznie nie ma. Lepiej jest w Warszawie, gdzie jest spory ruch wewnętrzny i mieszkańcy sami korzystają z tych usług. Natomiast w Krakowie sytuacja jest dramatyczna" - dodaje Kaźmierczak.
ZPP wystosował w tej sprawie list do premiera Mateusza Morawieckiego - na razie pozostaje on jednak bez odpowiedzi.