Zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: fot. Joanna Sz.

żywność

Suszone robaki i larwy w jedzeniu to nic nowego. Wystarczy spojrzeć na etykietę

2024-03-12 20:45

Robaki w jedzeniu, ten temat wywołuje duże emocje. Wiele osób może to zaskoczyć, ale "robaczane" dodatki większość z nas zjada codziennie, zupełnie nieświadomie. Jak to możliwe? Wystarczy przeczytać etykietę. Suszone larwy mącznika młynarka i sproszkowany świerszcz domowy mogą być stosowane przy produkcji żywności w Unii Europejskiej.

Suszone robaki w żywności. Zjadamy owady, nie zdając sobie z tego sprawy?

Suszone robaki w jedzeniu - jak rozpoznać gdzie są dodane? Popularny barwnik spożywczy dodawany do jogurtów, ciast i deserów robiony jest właśnie z robaków. Od wielu lat do żywności dodawana jest koszenila, zwana również karminą. Ten ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany jest z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus). Jeśli kiedykolwiek jadłeś coś koloru czerwonego lub różowego, to niewątpliwie zjadłeś właśnie koszenilę z robaka. W składach produktów spożywczych ten naturalny barwnik oznaczany jest jako E120.

Czytaj również: Jadalne robaki do spróbowania także w Warszawie. Wiemy, gdzie je znajdziecie

Podobnie sytuacja wygląda w wypadku mąki i innych produktów zbożowych, które podczas zbierania mogą zostać zanieczyszczone owadami. Popularne wołki zbożowe, mogą w śladowych ilościach wystąpić w mące, którą spożywamy praktycznie codziennie – w postaci chleba, makaronu czy płatków śniadaniowych. Ponadto chyba każdy z nas borykał się z molami spożywczymi w kuchni, których jaja można znaleźć np. kaszach, herbatach czy przyprawach. Czy tego chcemy, czy nie z robaczanym dodatkiem zapewne każdy z nas miał już do czynienia, z tym że zapewne nieświadomie.

Chociaż myśl o dodatku mąki z larw jest dla wielu osób odrażająca, to owady spożywa się o tysięcy lat w wielu kulturach. Zakładane przez UE dodatki owadów nie są duże. Przykładowo w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu. Warto pamiętać, że „nowa żywność” może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem, że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.

Zmielone larwy i świerszcze w żywności – jak rozpoznać na etykiecie?

„Nowa żywność” pod takim formalnym hasłem można znaleźć owady w unijnych dokumentach i raportach. W wykazie „nowej żywności” znajdują się aktualnie trzy rodzaje owadów. Szukając ich na etykietach, warto zapamiętać ich łacińskie nazwy. Ponieważ producentów obowiązuje nakaz wskazywania użycia owadów na etykietach produktów.

Stosowanie łacińskich nazw owadów na etykietach zapewne będzie powszechniejsze, więc warto je zapamiętać:

  • mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy,
  • szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana,
  • świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.

Od 5 marca 2023 roku dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostaną także larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej.

Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek