Stadion Legii Warszawa

Autor: Marcel flickr.com Stadion Legii Warszawa

Legia Warszawa - Mariusz Chłopik rezygnuje ze stanowiska. W sieci pojawił się jego wpis

2022-02-03 12:18

Mariusz Chłopik był pełnomocnikiem zarządu Legii Warszawa do spraw projektów infrastrukturalnych i szkoleniowych. W środę, 2. lutego poinformował o rezygnacji ze stanowiska. Jego odejście ma związek z ostatnią aferą mailową. Więcej na ten temat w artykule.

Mariusz Chłopik rezygnuje ze stanowiska w Legii Warszawa. Funkcję pełnomocnika zarządu do spraw projektów infrastrukturalnych i szkoleniowych pełnił w klubie od 1. października 2021 roku. Jego odejście ma związek z aferą mailową. Chodzi o wyciek wiadomości z prywatnej skrzynki szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Michała Dworczyka. Ostatnio opinia publiczna poznała treść maila z 2019 roku. Zaadresowany był do ministra Dworczyka, posła Krzysztofa Sobolewskiego, dyrektora Centrum Informacyjnego Rządu Tomasza Matyni oraz Anny Plakwicz i Piotra Matczuka - specjalistów PR partii rządzącej. Nadawcą był Chłopik, który pełnił wówczas funkcję doradcy Prezesa Rady Ministrów. Z treści wynikało, że zaangażowany był w organizowanie krytyki społeczności LGBT+ w Polsce. Jego zadaniem miało być poszukiwanie znanych osobistości, które wypowiedziałyby się negatywnie na temat osób nieheteronormatywnych. Odchodząc z Legii Warszawa Chłopik wydał oświadczenie, w którym jego zamieszanie w aferę nazywa "manipulowaniem strzępkami treści".

Poradnik Zdrowie: cykl miesiączkowy

Chłopik rezygnuje "ze względu na dobro klubu"

Mariusz Chłopik opublikował na Twitterze oświadczenie, w którym odpiera stawiane mu zarzuty. W treści czytamy: W nawiązaniu do licznych publikacji w mediach i kanałach społecznościowych, pragnę oświadczyć, że nie godzę się na manipulowanie strzępkami treści, które wpływają w serwisie powiązanym z organizatorami działań dezinformacyjnych wymierzonych w Polskę.

Pełną treść oświadczenia Mariusza Chłopika zamieszczamy poniżej.

Stwierdza on, że kolejne przecieki są ze sobą sprzeczne, gdyż raz przedstawiany jest jako sprzeciwiający się obrażaniu mniejszości seksualnych, a innym razem jako atakujący je. Maile nazywa działaniem dezinformacyjnym prowadzonym "pod pasującą w danej chwili tezę":

Wedle tych samych "przecieków", raz okazuje się, że miałem walczyć z obrażaniem mniejszości seksualnych, innym razem, że miałbym takie mniejszości atakować. Działania dezinformacyjne prowadzone są zatem pod pasującą w danej chwili tezę i mają na celu zdyskredytowanie mnie w oczach opinii publicznej oraz aktualnego pracodawcy.

W dalszej części Mariusz Chłopik pisze, że zawodowe związanie się z piłką nożną i odejście z sektora publicznego było jego świadomą decyzją, a praca w Legii Warszawa nie ma nic wspólnego z jego działalnością polityczną. Zapewnia, że podstawową zasadą, którą się kieruje, jest szacunek do drugiego człowieka bez względu poglądy, przekonania i osobiste wybory. Przypisywane mu działania określa mianem "zmanipulowanych". Wpis kończy słowami:

Jednak ze względu na dobro Klubu informuję, że rezygnuję z pełnienia funkcji pełnomocnika zarządu. Przed nami runda, gdzie musimy udowodnić, że Legia to coś więcej niż Klub. Życzę piłkarzom i sztabowi powodzenia i zdobycia Pucharu Polski.

Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres online@grupazpr.pl. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!