Sprawdziliśmy, ile kosztują pączki i inne rarytasy u Magdy Gessler. Jedno ciastko w cenie obiadu

2023-02-16 8:14

Ostatnie lata to prawdziwy festiwal drożyzny. W popularnych restauracjach można się o tym dobitnie przekonać, obserwując rosnące ceny produktów. U Magdy Gessler nie jest inaczej. Pączki, które można nabyć w miejscach sygnowanych nazwiskiem restauratorki, są niesamowicie drogie. Ile dokładnie kosztują pączki u Gessler?

Głosy oburzenia na obecną sytuację i ciągłe wzrosty cen słychać wszędzie. W tłusty czwartek, 16 lutego, wiele osób zastanawia się, gdzie nabyć pączki. Właśnie w ten sposób oczy ciekawskich padły na ceny w lokalach Magdy Gessler. 

Wiele osób z pewnością złapie się za głowę, kiedy pozna kwotę, jaką trzeba zapłacić, by spróbować pączka od znanej z telewizji TVN restauratorki. Magda Gessler od lat jest jednym z największych autorytetów kulinarnych w Polsce, dlatego nic dziwnego, że rodacy mają chrapkę na jej produkty. Trzeba się jednak przygotować na duży wydatek.

Ile kosztują pączki u Magdy Gessler?

Pączki u Magdy Gessler są produktem kosztownym. Słodycze od gwiazdy Kuchennych Rewolucji w niczym nie przypominają tych produkowanych na masową skalę, do nabycia w hipermarketach. W popularnych dyskontach zapłacimy za pączka czasem 1 zł, ale na pewno nie będzie to łakoć dobrej jakości. U Magdy Gessler na jakość produktu narzekać nie można. 

Czytaj także: Zabytki odzyskają blask. Trzy dworce na Mazowszu przejdą modernizację

"Zapraszamy na tradycyjne, prawdziwe faworki oraz obłędne pączki, których nie da się zapomnieć. To, co wyróżnia pączki U Fukiera to wilgotne ciasto bogate w wysokiej jakości produkty, prawdziwe masło i wiejskie żółtka z dodatkiem aromatycznej pomarańczowej skórki oraz wypełnienie domowymi konfiturami" - czytamy na stronie restauracji "U Fukiera".

Przysmaków znanej restauratorki możecie spróbować w cukierni "Słodki Słony" albo kupić w delikatesach "U Fukiera". W ostatnich latach ceny w tych lokalach stopniowo rosły. W 2021 r. za pączka z konfiturą malinową lub wiśniową w restauracji "U Fukiera" trzeba było zapłacić 8 zł. Natomiast w cukierni "Słodki Słony" cena wynosiła 11 zł. 

W roku 2022 za pączka "U Fukiera" płaciliśmy już 13 zł, a za 200 g faworków — 30 zł. W "Słodkim, słonym" pączek kosztował wówczas 15 zł. Dzisiaj jest jeszcze drożej.

Tłusty czwartek 2023: Ile zapłacimy za pączka?

W obecnej ofercie "U Fukiera" możemy zakupić pączki: z konfiturą różaną i z konfiturą malinową po 15 zł. Za 200 gramowe opakowanie faworków w tym roku zapłacimy aż 38 zł. W cukierni "Słodki, słony" również możemy zakupić pączki reklamowane nazwiskiem Magdy Gessler. Do wyboru mamy takie z maliną, różą, powidłami śliwkowymi, czekoladą lub adwokatem. Cena za jednego pączka to 18 zł. Za tę samą kwotę w warszawskim barze mlecznym można spokojnie nabyć danie obiadowe.

Czy rosnąca drożyzna odbierze nam w najbliższy tłusty czwartek apetyt na słodycze?

Czytaj także: Jak zgłosić projekt do budżetu obywatelskiego? Porady, terminy

Parzą kawę, przynoszą paczki, dostarczają pizzę i śpiewają Sto lat. Warszawa miastem robotów