Barszcz Sosnowskiego - skutki, występowanie, objawy. Czemu jest tak niebezpieczny? Barszcz Sosnowskiego to roślina, której soki parzą zarówno ludzi, jak i zwierzęta. Ponadto Barszcz Sosnowskiego i Barszcz Mantegazziego powodują degradację środowiska przyrodniczego. Sama roślina może mierzyć nawet 5 m wysokości i dość łatwo można ją rozpoznać, po masywnych łodygach i liściach. Kwitnie od czerwca do sierpnia i wtedy też jest najbardziej niebezpieczna.
Barszcz Sosnowskiego - skąd wziął się w Polsce?
Barszcze kaukaskie w przeszłości były rozpowszechniane jako rośliny ozdobne, miododajne lub pastewne. W latach 70. I 80. poprzedniego stulecia barszcz Sosnowskiego uprawiano praktycznie w całej Polsce, jako roślinę pastewną. Po kilkunastu latach, ze względu na zmieniony smak mięsa i mleka, zaprzestano jego uprawy, jednakże nie przeprowadzono skutecznej likwidacji istniejących stanowisk tych roślin - wyjaśnia NIK.
Barszcz Sosnowskiego - sposoby walki z rośliną
Mimo licznych starań, głównie samorządów, Barszcz Sosnowskiego zajmuje coraz większy obszar Polski. Dotychczasowe próby likwidacji stanowisk tych roślin nie przyniosły oczekiwanych rezultatów - wynika z najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli. Mówi prezes NIK Marian Banaś. Unia dała Polsce pięć lat na przyjęcie przepisów, które pozwoliłyby walczyć z rośliną. Termin minął w lipcu 2019 roku. Prace nad projektem ustawy wciąż nie zostały zakończone.