Podgrzybki, borowiki szlachetne i borowiki amerykańskie

i

Autor: Monika Czekańska

grzyby

Nad Bałtykiem znajdziesz niezwykłego grzyba. Zobacz, czym się różni od tych szlachetnych

Każdy region Polski jest bogaty w grzyby - to jest pewna. Jednak są gatunki szczególnie specyficzne dla niektórych regionów. W części kraju są bardzo popularne, w innych miejscach mniej. Wyjątkowym grzybem, który wybiera tylko określone miejsca do życia jest borowik amerykański.

Inwazyjne grzyby w Polsce

Leśnicy mówią o pladze i prawdziwym wysypie jednego gatunku: to Borowik amerykański, czyli złotak/złotoborowik wysmukły (łac. Boletus projectellus). Ten rodzaj borowika zaskakująco różni się od naszych rodzimych, szlachetnych odmian. Różnice widać gołym okiem i nie wszyscy decydują się nie zbieranie tego grzyba, gdyż nie znają tego rodzaju owocników. To bezpieczna decyzja - gdy nie jesteśmy pewni, lepiej grzyb zostawić w lesie. Czym charakteryzuje się odmiana, która jest coraz popularniejsza w Polsce?

Borowik amerykański złotak wysmukły (łac. Boletus projectellus)

Popularnie nazywane amerykańcami, albo też borowikiem wrzosowiskowym to grzyby o łacińskiej nazwie Boletus projectellus czyli złotoborowik wysmukły. Nazwa amerykańskie grzyby ma swoje uzasadnienie. Rodzimie występowały w Ameryce i stamtąd przywędrowały do Europy dopiero w latach osiemdziesiątych. Teraz przeżywają prawdziwy rozkwit, ale są regiony, gdzie ich popularność jest ogromna, a grzyb wypiera rodzime gatunki.

Złotoborowik amerykański, gdzie występuje?

Do Polski borowik amerykański przywędrował nie z Ameryki, lecz z terenu Litwy, gdzie pojawił się po raz pierwszy w Europie. Teraz jego populacja jest spotykana na Podlasiu oraz w lasach pobrzeża Bałtyku. Ten rodzaj grzyba szczególnie upodobał sobie zarośnięte, piaszczyste wydmy, spotkać go można od Suwałk po Łebę. Na Kaszubach ogromnie popularny jest w lasach w okolicy Stilo oraz Białogóry - te są bogate we wrzosy stąd też popularna nazwa potoczna: borowik wrzosowy. Jego siedliskiem są lasy sosnowe oraz te, gdzie rośnie kosodrzewina.

Jak wygląda borowik amerykański?

Niekiedy spotyka się nazwę prążkowany gdyż posiada charakterystyczny trzon, z widocznymi żłobieniami. Noga grzyba wygląda dokładnie tak jakby ktoś przeciągnął po niej nożem do smarowania masła - charakterystyczny wzór jest bardziej widoczny u starszych okazów. Kapelusz borowika wrzosowatego jest jasnobrązowy. Skórka kapelusza jest sucha, gładka i matowa, wręcz zamszowa, wychodzi daleko poza jego krawędź, tworząc widoczny wałek. Grzyb po pokrojeniu nie utlenia się, nie zmienia barwy, jest twardy i zawsze zdrowy - wszystko dlatego, że Polskie owady jeszcze się do niego nie przyzwyczaiły, więc go nie jedzą. Wygląd żłobionego trzonu jest na tyle charakterystyczny, ze nie pomylimy borowika amerykańskiego z żadną inną odmianą borowików trujących lub niejadalnych.

Borowik amerykański, czy jest trujący?

Złotoborowik wysmukły jest grzybem jadalnym. Łatwo się go zbiera, rośnie w dużych grupach, a część osób go pomija, łatwo więc uzbierać spore ilości w jednym miejscu. Czy warto? Grzyb jest zazwyczaj zdrowy i twardy, nie jest jednak tak silnie aromatyczny jak jego brat - borowik szlachetny. Jego smak i zapach są zdecydowanie mniej wyczuwalne, ale grzyby dobrze sprawdzą się jako uzupełnienie dań. Warto je zmieszać z innymi grzybami, by uzyskać więcej farszu, a borowik amerykański przejmie smak bardziej szlachetnych prawdziwków, rydzów czy koźlarzy. Grzyby doskonale się suszy, nie zawierają zbyt dużo wody, można też je łatwo zmielić lub zamrozić w całości, by wykorzystać jako piękny dodatek do dań.

Borowik amerykański zagrożeniem dla polskich prawdziwków

Lasy państwowe przyglądają się "inwazji" i obfitemu owocowaniu do później jesieni. Grzyby są zbierane już nawet ponad 100 km od wybrzeża, znaleźć go można na przykład pod Toruniem.

Plaga czy rekordowe zbiory amerykańców?

Bardzo dobrze „wchodzi” w mikoryzę z naszą sosną i jako gatunek inwazyjny jest podejrzewany o próbę wyrugowania naszego SZLACHETNEGO! Ten ostatni, jako że szlacheckość zobowiązuje, aby wydać na świat owocniki musi mieć towarzystwo muchomora czerwonawego i najlepiej jeszcze muchomora twardego. Natomiast w związki mikoryzowe z drzewami (przeważnie świerkami, sosnami, brzozami) wchodzi przy obecności bakterii z rodzaju Pseudomonas. Znacznie mniej wymagający złotak wysmukły, owocnikuje obficiej, jest według nadbałtyckich grzybiarzy, smacznym grzybem, do tego niepoznanym jeszcze przez miejscowe robale

- informują na swojej stronie Lasy Państwowe

GALERIA: Najpiękniejsze plaże województwa Pomorskiego

Quiz dla prawdziwych grzybiarzy! Tylko znawcy mają 7/10

Pytanie 1 z 10
Jaki jest prawidłowy sposób zbierania grzybów?
Czy warto jeść grzyby?
Listen on Spreaker.
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE