zdjęcie poglądowe

i

Autor: pixabay

Kulinaria

Kielecki czy Winiary? Polacy wciąż toczą spór: który majonez jest najlepszy?

"De gustibus non est disputandum" czyli o gustach się nie dyskutuje - tak mówią, ale Polacy nie kończą spierać się o to, który majonez jest najlepszy. Powstało kilka rankingów. Sprawdźcie, na co warto zwrócić uwagę i co wybierają rodzimi kucharze.

Jak wybrać dobry majonez?

To odwieczne pytanie, które brzmi: jaki majonez? Każdy z Polaków ma swój ulubiony, bo naprawdę kochamy majonez. To podstawa wielu tradycyjnych sałatek, ale chętnie użyjemy go też do kanapek i każdej innej przekąski. Brakuje w domu sosu lub składników by go przyrządzić? Jest majonez! Na wielkanocnych królować będą jajka, a te najlepiej smakują jak wiadomo: z majonezem! Walkę o podniebienia Polaków najczęściej toczą Majonez Winiary oraz Majonez Kielecki. 

Jaki majonez jest najlepszy?

Jak mówią dietetycy: ten domowy! Zrobienie go nie jest wcale takie trudne, trzeba jednak poznać kilka trików, a największą wadą jest oczywiście jego trwałość. Właśnie ze względu na to sięgamy na półkę po majonez w słoiku, który zawsze w gotowości czeka na nas w lodówce. Jaki jest podstawowy skład majonezu? Zawsze będzie to olej rzepakowy, musztarda i jajka. Producenci powinni też podać skład musztardy - im krótszy, tym lepszy. Przyprawy procentowo powinny zajmować najmniej miejsca. Najwięcej - żółtka jaj i oleje.

Skład majonezu

Najgorszym, a wcale nie niezbędnym składnikiem majonezu jest E385. Zdecydowana większość sklepowych majonezów zawiera sól wapniowo-disodową EDTA (E 385, pełna nazwa brzmi: sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego). To syntetyczny przeciwutleniach, o którym mówi się, że jest szkodliwy. Spożycie większej ilości skutkuje zakłóceniem równowagi mineralnej i skurczami mięśni.

Jak podaje portal CzytamyEtykiety.pl "Tak naprawdę niewiele jest w sprzedaży majonezów wartych Twojej uwagi. Wysokiej jakości majonez nie będzie zawierać soli wapniowo-disodowej EDTA, konserwantów ani zagęstników"

Majonezy z najlepszym składem

Portal CzytamyEtykiety poleca i wskazuje jako najlepszy Majonez naturalny Białuty. Nie jest to jednak produkt dostępny w popularnych marketach w całej Polsce, trzeba go szukać. Najłatwiej będą mieć oczywiście mieszkańcy Warszawy. Bardzo dobrze, w ocenie według składu wypada również Majonez Kielecki. Na liście polecanej przez portal są jeszcze: a także Byodo, Vitaquell, Poloniak. Znaleźć je można w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej. Katarzyna Bosacka, która zajęła się tematem majonezów przed Wielkanocą również rekomenduje Majonez Kielecki. Popularny w Polsce Majonez Winiary we wszystkich zestawieniach pozostaje niestety daleko. Wszystko ze względu na zawartość wspominanej soli wapniowo-disodowej EDTA.

Jaki majonez polecają gwiazy?

Od lat trwa dyskusja: Winiary czy Kielecki? Wydawało się, że spór może rozwiać znany autorytet Robert Makłowicz. Jego odpowiedź jednak nikogo nie zadowoli. Gwiazda telewizji w jednym z wywiadów zdradziła jaki majonez poleca. Odpowiedź jest prosta: tylko ten domowy.

Ile kosztuje majonez Wielkanoc 2024?

W tym roku za majonez będziemy musieli zapłacić więcej. To nie dziwi, inflacja zrobiła swoje. Ceny za słoik o pojemności 700 ml to ok. 15 zł, w promocji w dużych marketach znajdziemy przed świętami oferty za 11 zł. 

Galeria: Jak oszczędzać na jedzeniu? Oszczędzaj na codziennych zakupach

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund