Gdzie popełniasz błąd?
Wielu z nas przechowuje otwarte mleko na drzwiczkach lodówki. Nic dziwnego, skoro producenci sami wyposażyli je w półki, w które idealnie pasuje kartonik z mlekiem.
Niestety, jeśli tam trzymasz mleko, robisz to błędnie. Mleko powinno się trzymać tam, gdzie temperatura jest najniższa. Na drzwiach lodówki temperatura jest zdecydowanie najwyższa i produkt będzie się szybciej psuł. Najchłodniejszym miejscem w lodówce jest tył chłodziarki. Tam właśnie mleko wytrzyma najdłużej. Niektóre z lodówek mają dołączone uchwyty na butelki. Tam również zmieści się kartonik.
Mleko UHT, czyli Ultra High Temperature, a więc mleko jest poddawane pasteryzacji. Zostało podgrzewane do temperatury 135 - 150 °C, a następnie schładzane do temperatury 20 °C. Taki zabieg pozwala na zniszczenie znajdujących się w nim mikroorganizmów, których rozwój spowodowałby szybkie psucie się mleka i jego zakwaszenie. Takie mleko datę ważności będzie miało dłuższą i póki nie otworzymy opakowania, może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak kupimy mleko świeże, to nawet zamknięte, musi być przechowywane w lodówce.
Nie pij mleka prosto z kartonika
Mleko najlepiej jest przechowywać z tyłu lodówki w oryginalnym opakowaniu. Należy ograniczyć czas przebywania produktu poza chłodziarką do absolutnego minimum. Nie warto pić mleka prosto z kartonu lub butelki. Bakterie zawarte w ludzkiej ślinie powodują szybsze psucie się mleka. Pamiętaj również o dokładnym zakręceniu opakowania.
Aby uniknąć zbyt szybkiego zepsucia się mleka, należy już przy zakupie sprawdzić czy opakowanie nie jest otwarte ani uszkodzone. Warto również czytać datę ważności.