Jak prawidłowo suszyć grzyby i je przechowywać? Oto sprawdzone sposoby!

2022-09-22 20:37
Jak prawidłowo suszyć grzyby i je przechowywać? Oto sprawdzone sposoby!
Autor: Pixabay Jak prawidłowo suszyć grzyby i je przechowywać? Oto sprawdzone sposoby!

Sezon grzybowy w pełni, a deszczowa pogoda jeszcze bardziej podkręca apetyt na grzyby oraz ich zbieranie. Propozycji na dań nie brakuje, tymczasem grzyby można w prosty sposób ususzyć. Jak to zrobić?

Jak jesień, to grzybobranie. Szaleństwo na grzyby co roku trwa. Wrzesień i październik są czasem, gdy w lesie można znaleźć takie gatunki, jak m.in. podgrzybki brunatne, borowiki szlachetne, koźlarze, maślaki zwyczajne, kanie czubajki, rydze, opieńki miodowe. Choć można oczywiście przygotować mnóstwo pysznych dań z leśnymi darami, warto też zachować zebrane zbiory na później. Można to zrobić, mrożąc grzyby lub też je susząc.

Jak suszyć grzyby? Oto sprawdzone sposoby

Spośród wielu grzybów, do suszenia warto wybrać szczególnie te o suchej strukturze kapelusza, np. podgrzybki lub prawdziwki. Natomiast te, które wydają się tłuste, m.in. maślaki, warto obrać wcześniej ze skóry. Trzeba pamiętać o tym, że grzybów, które chcemy ususzyć, nie trzeba wcześniej moczyć.

Jak suszyć grzyby? Mnóstwo wielbicieli darów z lasu ma w swoim posiadaniu suszarkę do grzybów. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu, pozwalając w kilka godzin wysuszyć wybrane wcześniej grzyby.

Jeśli grzybiarze nie mają ochoty inwestować w sprzęt przeznaczony do suszenia grzybów, mogą wybrać.. słońce. Gdy wrześniowa pogoda rozpieszcza i daje słońce, można wystawić grzyby na promienie słoneczne. Pokrojone na tacce i przykryte gazą suszy się na słońcu przez kilka dni.

Jeśli jednak słońca we wrześniu mało, sprawdzoną metodą na suszenie darów z lasu jest piekarnik, gdzie trzyma się je w nim  kilka godzin.

Pokojone wcześniej okazy trzeba rozłożyć na tacce lub ruszcie i ustawić temperaturę pieczenia 50-60 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Metodą, wybieraną przez grzybiarzy jest też kaloryfer i suszenie tzw. "naszyjników". Kawałki grzybów nawijane są z odstępami na nitkę i rozwiesza się je na żeberkach.

Metodą suszenia grzybów, choć rzadko, jest również lodówka i mikrofalówka. Mikrofala traktuje ciepłem, natomiast grzyby w lodówce rozkłada się na półkach i czeka, aż stracą nadmiar wody. Suszenie może przyspieszyć montaż pochłaniacza wilgoci. Minusem takiej metody jest jednak intensywny zapach.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Poza suszeniem warto oczywiście zadbać o prawidłowe przechowywanie leśnych zbiorów. Warto mieć na uwadze, aby przechowywać je w szczelnych, drewnianych, blaszanych bądź plastikowych pojemnikach. Jeśli umieszczamy grzyby w szklanych słoikach, postawmy je w ciemnym miejscu. Pojemniki z suszonymi grzybami muszą być szczelnie zamknięte, a to dlatego, że grzyby łatwo chłoną wilgoć.

Czy warto jeść grzyby?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE