To dziecinnie proste! W Kujawsko-Pomorskiem mistrzowsko gotują nawet dzieci!

2021-06-04 19:32 Mariusz Luda

Przegrzebki z sałatką z awokado i ogórka, puree marchewkowe z imbirem, stek wołowy ze szparagami oraz beza – to dania, którymi uraczyła jurorów podczas finału kulinarnego programu telewizyjnego MasterChef Junior pochodząca z Sosnówca (powiat inowrocławski) zwyciężczyni Jagoda Łaganowska. O miano najlepszego młodego kucharza rywalizowała z Kazimierzem Józefowiczem ze Starego Torunia. Podczas spotkania z marszałkiem województwa, Piotrem Całbeckim - oboje zostali uhonorowani tytułem Dziecięcej Twarzy Regionu Kujawsko-Pomorskiego.

W programie MasterChef Junior biorą udział dzieci od 8 do 13. roku życia. Podczas zmagań ich kulinarne wyczucie smaku, umiejętności i kreatywność oceniają wybitni kucharze i restauratorzy Anna Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler.

W szóstej edycji najlepsza okazała się jedenastolatka z Sosnówca. Jagoda Łaganowska jest uczennicą Szkoły Podstawowej im. Janusza Kusocińskiego w Kołodziejewie (w powiecie inowrocławskim). Jej pasją poza gotowaniem są także sport i podróże. Marzy, aby w przyszłości otworzyć własną kawiarnię. W czołowej trójce znalazł się także Kazimierz Józefowicz, dziewięciolatek ze Starego Torunia. Uczeń toruńskiego Zespołu Szkół Muzycznych gra na skrzypcach i chętnie majsterkuje, a jego marzeniem jest prowadzenie włoskiej restauracji.

AQUA Toruń otwarte!

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres online@grupazpr.pl. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!