Ziemniaki

i

Autor: Pixabay Nie każdy ziemniak nadaje się do sałatki jarzynowej!

Kulinaria

Ziemniaki do sałatki jarzynowej. Sprawdź najlepsze możliwości! Twoja sałatka będzie najlepsza

2024-03-26 8:03

Polska to kraj, w którym spożywa się duże ilości ziemniaków. To główny dodatek do obiadów i pieczonych przekąsek jest też nieodzownym elementem świątecznej sałatki jarzynowej. Do tego polskiego specjału nie nadają się wszystkie typy ziemniaków! Sprawdź, jakie są najlepsze, a unikniesz katastrofy przy stole.

Różne regiony - różne odmiany

W Polsce dominują różne odmiany ziemniaków, a upodobania konsumentów biegną niemal po dawnych granicach zaborów. W dawnym zaborze rosyjskim, czyli na Mazowszu, Podlasiu itp. dominują ziemianki o białym miąższu. Za to w dawnym zaborze pruskim i austriackim Polacy znacznie chętniej jadają ziemniaki o żółtym wnętrzu. Tak jest m.in. w Poznaniu, na Śląsku, Pomorzu itp.

Jakie są rodzaje ziemniaków?

Typ A: są stosunkowo twarde, nie rozpadają się po dłuższym gotowaniu, zawierają sporo wody i mało skrobi. Ten rodzaj najlepiej nadaje się na sałaki w tym na świąteczną sałatkę jarzynową. Tego typu musisz szukać, gdy zamierzasz zrobić dobrą sałatkę, która spodoba się wszystkim. Najpopularniejsze odmiany: Vineta, Denar, Lord Sante Velux oraz Ditta.

Typ B: są to ziemniaki najpopularniejsze, ogólnoużytkowe o średniej twardości. Ten typ pod koniec gotowania staje się kruchy. Przy smażeniu stają się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ten rodzaj nadaje się na przygotowanie wspaniałych frytek, placków i czipsów. Są doskonałe do gotowania i duszenia. Najpopularniejsze odmiany: Sante, Irga, Irys, Orlik, Flaming.

Typ C: ostatni rodzaj ziemniaków, są mączyste, zawierają znacznie więcej skrobi, w czasie gotowania stosunkowo szybko się rozpadają. Mają sypki i jasny miąższ. Nadają się doskonale do wyrobu babki, rozmaitych farszy, kluski, kopytek, pyz itp. Najpopularniejsze odmiany to: Gustaw, Ibis, Tajfun, Bryza, Gracja. Nie używaj tych gatunków do sałatki, gdyż mogą one zrujnować twoją sałatkę jarzynową.

Jak kupować ziemniaki?

Najlepiej oczywiście kupować ziemniaki od dostawców lokalnych, którzy mają naturalne produkty. Jeśli nie mamy takich możliwości, to warto rozejrzeć się po supermarketach i lokalnych bazarach. Lokalne warzywa są sprzedawane np. w Lidlu i Biedronce. Przy zakupach warto zwrócić uwagę na kilka cech ziemniaków. 

Zwróćmy uwagę, jak wygląda skórka ziemniaka, czy jest gładka i sprężysta, czy pomarszczona i miękka. Gładka skórka świadczy o dobrej jakości produktu i stanowi obietnicę smacznego posiłku. Oczywiście nie kupujmy uszkodzonych produktów, gdyż często w trakcie transportu ulegają obiciom. Ponadto mogą być nadgniłe i chore. Warto też pamiętać, aby kolor ziemniaka był jednolity. Przebarwienia świadczą o niskiej jakości produktu.

Trzeba pamiętać, że bulwy o ciemnej skórce świadczą o intensywnym nawożeniu. To może stanowić zagrożenie dla zdrowia dzieci i osób starszych. Szczególnie szkodliwe są m.in. azotany.

Zazielenione ziemniaki też nie są dobrym znakiem. Świadczy to, że towar był zbyt długo wystawiony na działanie światła słonecznego. Ponadto naświetlanie powoduje wzrost zawartości solaniny. Substancja ta nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych.

Nie warto też kupować ziemniaków, które kiełkują, bo w kiełkach odkładają się związki, które naukowcy podejrzewają o właściwości rakotwórcze.

Jak sprawdzić odmianę ziemniaka?

Jeżeli nie wiemy, jaką odmianę ziemniaków kupiliśmy, możemy przeprowadzić mały eksperyment: kroimy kartofel w poprzek na pół i przez chwilę pocierajmy o siebie połówki. Jeżeli pokaże się woda, są to ziemniaki twarde, raczej na sałatki, zapiekanki czy do smażenia. Gdy obie połówki kleją się do siebie, nadają się na kluski, pyzy lub puree.