Szampan

i

Autor: Freepik Jaki powinien być prawdziwy szampan?

Szampan na sylwestra. Jak rozpoznać prawdziwego? Kilka prostych wskazówek

2022-12-30 13:39

Już niedługo sylwester i pożegnanie starego roku 2022. Poza fajerwerkami, wesołym towarzystwem i pysznym jedzeniem nie może też zabraknąć szampana! To tradycyjny i nieodzowny trunek, niemal symbol zabawy sylwestrowej, który oznajmia nam, nastanie nowego roku głośnym wystrzałem korka. Jaki powinien być prawdziwy szampan? Podpowiadamy!

Gdzie powstaje szampan?

Ten wspaniały trunek narodził się we Francji w regionie Szampania. Wyrabia się go z winogron, które dojrzewają stosunkowo późno. Proces fermentacji (drożdże zamieniają cukier w alkohol) jest podwójny - bez tego nie byłoby szampana. Prawdziwego szampana wynaleźli mnisi z opactwa Hautvillers w 1531 roku. Potrzeba było jeszcze trochę prób i błędów, aby otrzymać to, co dziś nazywamy szampanem. Ostateczny produkt, który do dziś zachwyca ludzi na całym świecie, powstał w 1690 roku.

Produkcja szampana

Prawdziwy szampan, po pierwszej fermentacji w kadziach, jest rozlewany do butelek, w których leżakuje i dojrzewa. Należy pamiętać, że nie jest on sztucznie nasycany dwutlenkiem węgla. Gaz powstaje w naturalny sposób w czasie dojrzewania.

Jaki jest prawdziwy szampan?

W dużym skrócie szampan jest winem musującym. Jednak nie każde wino z bąbelkami można nazwać szampanem. Prawo do tej nazwy jest zastrzeżone. Może ona być stosowana jedynie do musujących win z konkretnych rejonów francuskiej prowincji Szampania (Champagne). Jest punkt nieodzowny i wymagany. Klimat tej prowincji nadaje winorośli specjalny, unikatowy aromat oraz smak, którego nie mają inne grona.

Jakie są rodzaje szampana?

Szampan, podobnie jak inne wina oraz cała masa trunków dzieli się na różne rodzaje. W przypadku szampana o konkretnym typie decyduje zawartość cukru. Wyróżnia się sześć rodzajów szampana:

  • extra brut - bardzo wytrawny,
  • brut – klasyczny wytrawny,
  • extra-sec – pomiędzy wytrawnym a pól wytrawnym,
  • sec – półwytrawny,
  • demi-sec – półsłodki,
  • doux – słodki.

Warto też pamiętać, że prawdziwego szampana wyrabia się z następujących szczepów winogron:

  • Chardonnay,
  • Pinot Noir,
  • Pinot Meunier.