Ryba na święta

i

Autor: Pixabay Gdzie najtaniej kupić rybę na święta?

Kulinaria

Ryba na święta. Jakie ceny, którą wybrać? Podpowiadamy, gdzie najtaniej kupić rybę na święta!

2023-12-21 9:27

Co roku przygotowujemy się na święta - to oczywiście masa zakupów i innych spraw do załatwienia. W tym roku Boże Narodzenie będzie też wyjątkowo drogie i wszyscy Polacy to odczują. Kosztowne będę przede wszystkim ryby, które są jednym z głównych elementów stołu wigilijnego. Gdzie najtaniej kupić rybę na święta?

Gdzie najtaniej kupić rybę na święta?

Przed zakupem ryb na Wigilię dobrze jest sprawdzić w internecie - gdzie kupić rybę i w jakich są cenach. Nie wszędzie bowiem ceny ryb są takie same, bywają miejsca, gdzie ryby można kupić taniej. I nie mówimy tu tylko o dużych supermarketach i sieciach handlowych.

Jest wiele miejsc, w których można kupić ryby. Są to m.in. targi ryb w miejscowościach nadmorskich lub znajdujących się niedaleko morza, stawy hodowlane, sklepy internetowe zajmujące się handlem rybami, supermarkety, sklepy klasyczne sklepy rybne itp.

W przypadku ryb wędzonych polecamy prywatnych producentów z małymi wędzarniami, supermarkety, producentów na rynek lokalny (np. handlujący rybami tylko w danym województwie). Ceny w tych wszystkich miejscach na pewno będą się różniły od siebie.

Ryba na święta. Ceny

Tak, można kupić rybę przez internet, a ich wybór jest naprawdę zaskakujący (nie tylko same ryby ale też owoce morza). Poniżej podajemy średnie ceny:

  • Węgorz świeży - od 90 do 100 zł za 1 kg,
  • Łosoś świeży (filet czysty ze skórą) - 60 do 75 zł za 0,5 kg,
  • Sielawa cała z głową świeża - 40 do 50 zł za 1 kg,
  • Sandacz świeży bez głowy - 55 do 95 zł za 1 kg,
  • Lin patroszony świeży - 30 do 45 zł za 1 kg,
  • Karp płaty - 40 do 55 zł za 0,7 kg,
  • Karp dzwonko - 25 do 35 zł za 0,5 kg,
  • Filet z Karpia - 45 do 55 zł za 0,7 kg,
  • Karp świeży wypatroszony z głową - 65 do 90 zł za 1,5 kg,
  • Karp świeży patroszony bez głowy - od 50 do 75 zł za 1 kg,
  • Tołpyga płat ze skórą - od 19,99 do 29,99 zł za 0,5 kg,
  • Flądra świeża tuszka - od 12 do 20 zł za 0,5 kg.

Ceny ryb w supermarketach

Ogólnie uważa się, że najtańsze ryby można kupić w dyskontach i wielkich sieciach handlowych. Nie jest to całkowicie słuszne stwierdzenie. Dawniej ceny ryb w supermarketach były niższe niż w innych punktach dystrybucji. Jednak dziś w dobie szalejącej inflacji i horrendalnego wzrostu cen nie ma to specjalnego znaczenia. Ryby, jak i wiele innych produktów podrożały, często ponad 300%. Mimo to końca wzrostu cen nie widać, a im bliżej świąt tym drożej.

Kupując ryby w supermarketach, zwracajmy uwagę na cenę za gramaturę ryby. Na targach i w sklepach rybnych najczęściej płacimy za kilogramy, w marketach płaci się za 100 gram towaru. Taki układ pozwala wprowadzać klientów w błąd i kasować więcej niż ktoś się spodziewa. W dyskontach występują tylko najczęściej jadane ryby, najbardziej popularne. Tylko czasami przed Bożym Narodzeniem pojawiają się inne, nietypowe gatunki.

W supermarketach sprzedają najczęściej:

  • Makrelę,
  • Mirunę,
  • Sandacza,
  • Mintaja,
  • Dorsza,
  • Karpia (na święta),
  • Panga.

Nie podajemy cen, gdyż w dobie inflacji i szalejących cen te szybko się zmieniają. Najtańszy jest zawsze mintaj, na drugim miejscu w klasyfikacji cenowej stoi często miruna i panga. Z popularnych ryb najdroższe są: sandacz i dorsz.

Ryba na święta ze stawów hodowlanych?

W czasach dominacji wysokich cen warto się rozejrzeć za tańszymi rybami, a może uda się zaoszczędzić coś na prezenty. Jednym z tańszych rozwiązań jest udanie się do posiadacza stawów hodowlanych, który prowadzi sprzedaż ryb. Ceny na stawach hodowlanych są przystępne, wymagają jednak wyjazdu. Stawy są często ulokowane poza miastami lub na dalekich przedmieściach. Ponadto w takich punktach można kupić tylko ryby w całości. Nie są one przygotowane - wypatroszone i oczyszczone, oskórowane itp. Te niekonieczne przyjemne czynności będzie trzeba wtedy przeprowadzić w domu. Najpewniej taką rybę będzie też trzeba zabić samemu (jeśli nie robi tego hodowca przy sprzedaży).

Oto średnie ceny ryb na stawach hodowlanych (ceny brutto):

  • Karp - 27 zł za 1 kg,
  • Tołpyga - 14 zł za 1 kg,
  • Sum - 40 zł za 1 kg,
  • Szczupak - 40 zł za 1 kg,
  • Karaś - od 10 do 15 zł za 1 kg,
  • Lin - od 25 do 30 zł za 1 kg,
  • Amur - od 20 do 35 zł za 1 kg,
  • Jesiotr - od 45 do 55 zł za 1 kg.

Ceny ryb w sklepach rybnych

Nasze mamy i babcie ryby kupowały najczęściej w klasycznych sklepach rybnych. Dziś jest ich już mniej - ich rolę przejęły stoiska rybne w supermarketach. Mimo to niektóre nadal działają i oferują swój asortyment. Ceny tam są jednak wyższe, gdyż dany sklep dolicza zawsze swoją marżę. Jakie ceny ryb w sklepach rybnych w dobie inflacji?

Podajemy średnie ceny ryb w sklepach rybnych:

  • Filet z Dorsza za skórą - 70 zł za 1 kg,
  • Łosoś atlantycki filet - 115 zł za 1 kg,
  • Halibut dzwonko - 53 zł za 1 kg,
  • Dorsz atlantycki filet bez skóry - 70 do 90 zł za 1 kg,
  • Karp płaty - 55 do 65 zł za 1 kg,
  • Śledź atlantycki płaty - 20 do 25 zł za 1 kg,
  • Pstrąg filety - od 40 do 55 zł za 1 kg,
  • Pstrąg tuszka - 35 do 45 zł za 1 kg.

Ryby mrożone:

  • Mintaj - 25 do 30 zł za 1 kg,
  • Panga filet - 25 do 35 zł za 1 kg.