Człowiek maniak

i

Autor: Pixabay Czy jest sposób na rozpoznanie, kto jest psychopatą?

Ciekawostka

Psychopaci są wśród nas! Naukowcy wymieniają konkretne upodobania żywieniowe!

2023-06-13 10:04

Mówi się, że psychopaci są wśród nas. To poniekąd prawda. Niebezpieczne i groźne cechy człowieka, nawet przeciętnego, bywają ukryte. Czasami się ujawniają, w innych wypadkach pozostają utajone do końca życia. Czy istnieją sposoby na rozpoznanie, kto jest lub kto ma predyspozycje do stania się psychopatą? Z pomocą przychodzi nauka!

Problemy psychiczne współcześnie

Świadomość problemów psychicznych w XXI wieku znacznie wzrosła w stosunku do minionych dekad XX wieku. W znacznym stopniu zmieniający się tryb życia, miliony bodźców, pęd za karierą, niemożliwe do spełnienia wymagania rodziców, tradycyjne wychowanie, alkoholizm w domu i przemoc plus setki innych zjawisk patologicznych wpływają na pojawianie się problemów psychicznych w ludzi. Do tego dochodzą indywidualne predyspozycje do rozmaitych chorób i zaburzeń psychicznych. W tym kontekście zagrożeniem dla otoczenia są m.in. psychopaci i osoby antyspołeczne, które mogą posuwać się do nieprzewidzianych aktów agresji i chęci mordu. Czy da się rozpoznać ludzi, którzy mają w sobie zalążek psychopaty? Z pomocą przyszła oczywiście nauka.

Badania naukowe

Psychiatrzy z uniwersytetu w Innsbrucku (Austria) doszli do konkretnych wniosków, które wyciągnęli z długich obserwacji oraz badań. Ustalili, iż psychopatyczne skłonności można rozpoznać na podstawie upodobań żywieniowych! Według tego ujęcia narcyzm oraz sadyzm, można rozpoznać na podstawie analizy ulubionych smaków. Jak to rozumieć?

Co lubią jeść potencjalni psychopaci?

Naukowcy stworzyli listę kilku produktów żywnościowych, po które najczęściej sięgają osoby zaburzone psychicznie. Można na niej znaleźć:

  • seler,
  • tonik (alkohol),
  • rzodkiewki,
  • czarna kawa bez cukru.

Co łączy te produkty oraz inne, na które powołali się psychiatrzy? Chodzi o wyrazisty, gorzki smak. Ich zdaniem, osoby ze skłonnością do psychopatii, nie lubią słodkich smaków oraz mdłych i bez wyrazu. Badanie przeprowadzono na grupie 1000 osób dorosłych. Po konsumpcji przygotowanych produktów każda osoba miała wypełnić test osobowości.

Jakie były wnioski?

Okazało się, że osoby lubiące gorzki smak, miały większe prawdopodobieństwo zachowań antyspołecznych i sadyzmu. Badani, którzy sięgali często po m.in. czarną kawę bez cukru lub rzodkiewki, czerpali też przyjemność z zadawania bólu innym. To nie przypadek. Inne badania w latach minionych wykazały, że osoby, które lubią słodki smak, są ludźmi pozytywnymi i otwartymi, którzy wystrzegają się przemocy i zachowań sadystycznych.