Pączki ze słoniną czy konfiturą? W toruńskich cukierniach zdecydowanie te słodkie [AUDIO]

2021-02-11 7:22
Pączki na tłusty czwartek
Autor: pixabay.com

Przed nami ostatki, czyli ostatnie dni karnawału, w dodatku z walentynkami w tle. Dziś tłusty czwartek, w przyszłym tygodniu popularny „śledzik”, po nim Środa Popielcowa i koniec karnawału. Zresztą innego niż wszystkie. Bez imprez, licznych spotkań towarzyskich i beztroskiej zabawy. Ale pandemia, nie pandemia - pączki muszą być!

Pączki na słodko, jedzone w tłusty czwartek, pojawiły się w Polsce w XVI wieku i tylko na bogatych stołach. Na terenach wiejskich ten przysmak występował w o wiele cięższej wersji – dosłownie. Był z chlebowego ciasta, kraszony lub wręcz nadziewany słoniną. Kiedyś takie pączki stanowiły wytrawny dodatek do mięsa i zapijano je wódką. Dopiero późniejszy, z "pańskiego stołu", powinien być "leciusieńki jak piórko". Ten z chłopskiego, że oko można było nim podbić. Takie informacje przekazuje nam Muzeum Etnograficzne w Toruniu.

A współcześnie? Pączki z konfiturą różaną, nadziewane marmoladą, budyniem, adwokatem, serowe, posypane cukrem pudrem, skórką pomarańczową, polane lukrem, czekoladą, itp. Wybór jest, ale swoje w kolejce trzeba odstać lub wcześniej zamówić, bo może tego karnawałowego przysmaku zabraknąć.

W cukierniach na Rubinkowie już wczoraj były spore zamówienia i zakupy.

W tym tygodniu pączki cieszą się dużym powodzeniem w toruńskich cukierniach:

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: online@grupazpr.pl

Branża weselna w Toruniu złożyła czarne róże pod biurem poselskim Iwony Michałek z Prawa i Sprawiedliwości