Andrzej Wróblewski nowym dyrektorem PŻM

Autor: PŻM Andrzej Wróblewski nowym dyrektorem PŻM

Nowy szef PŻM. Andrzej Wróblewski obejmie nowe stanowisko

2020-06-09 21:15

Polska Żegluga Morska ma nowego kapitana, a będąc bardziej precyzyjnym - dyrektora. Został nim Andrzej Wróblewski. Jakie plany na rozwój spółki ma nowy szef PŻM? Na pierwszym planie jest stabilizacja finansowa.

Po ponad 2 latach zarządu komisarycznego i późniejszych poszukiwaniach Polska Żegluga Morska ​w końcu znalazła nowego dyrektora. Został nim Andrzej Wróblewski, z wykształcenia ekonomista. Jego kandydaturę zaakceptowała także rada pracownicza, która dopytywała m.in. o plany nowego dyrektora na spółkę.

- Za najpilniejsze zadanie Andrzej Wróblewski uznał stabilizację trudnej sytuacji finansowej PŻM, związanej z kryzysem wywołanym koronawirusem i bardzo złym stanem rynku frachtowego. Po ustabilizowaniu finansów firmy, nowy dyrektor chce opracować plan rozwoju floty masowców i promów na kolejne lata - relacjonuje Krzysztof Gogol, rzecznik prasowy PŻM.

Andrzej Wróblewski jest absolwentem Politechniki Gdańskiej Wydziału Ekonomii i Zarządzania. Studiował również na wydziale Ekonomii i Marketingu Otto-Friedrich Universitaet w Bambergu. Posiada także dyplom MBA Warszawskiej Wyższej Szkoły Biznesu. Wróblewski pracował wcześniej m.in. w Polskiej Żegludze Bałtyckiej. Nowy dyrektor obejmie swoją funkcję w PŻM 15 czerwca.

Tablice rejestracyjne w Polsce. Z jakiego województwa pochodzi auto oznaczone...

BWM:
Rozmawiamy z rekordzistą Guinnessa w trialu rowerowym