ryba

i

Autor: opentheme/Pixabay.com

Kupując rybę na wigilijny stół, szczecinianie powinni sprawdzić jej świeżość

2020-12-16 14:27

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na świątecznych stołach co roku króluje karp. Przed zakupem bożonarodzeniowego przysmaku warto sprawdzić, czy jest świeży. Czasami widać to na pierwszy rzut oka - mówi Zenon Plewa z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie.

- W przypadku ryby świeżej, jeżeli mamy całą rybę, zwracamy uwagę przede wszystkim na skórę. Jej wygląd i barwa świadczy o świeżości produktu. Jeżeli skóra jest wyraźnie wybarwiona i błyszcząca, to mamy gwarancję, że ta ryba jest świeża. Z kolei jeżeli skóra jest matowa, pokryta śluzem, to zdecydowanie możemy stwierdzić, że ryba leży na przysłowiowej półce sklepowej od dłuższego czasu.

Jeżeli jednak nadal nie mamy pewności, warto sprawdzić świeżość ryby nieco dokładniej.

- Skrzela, które są mocno wybarwione, mają intensywny czerwony kolor, oznaczają, że kupujemy świeży produkt. Ponadto szukajmy ryb, których oczy są wypukłe, przezroczyste, z wyraźną źrenicą. Ryba, która traci świeżość ma wklęsłe oczy natomiast źrenica jest mało widoczna - dodaje Plewa.

Jeżeli podczas zakupów szczecinianie zobaczą, że dany produkt nie nadaje się do spożycia, mogą to zgłosić w szczecińskiej inspekcji.

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!

Sonda
Czy studniówki powinny zostać odwołane?
Co zrobić, by choinka długo stała? Ogrodnik podpowiada