Imbir, Herbata

Imbir, Herbata

Jak wzmocnić organizm na jesień? Praktyczne porady
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kiszonki

Kiszonki

Kiszoną kapustę i kiszone ogórki warto na stałe wprowadzić do swojej diety, ponieważ zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i probiotyków, które odpowiadają za odporność organizmu. Kiszonki najlepiej zrobić samemu w domu, gdyż nie będą zawierały szkodliwych substancji konserwujących. Kiszonki są źródłem witaminy C, ale także witamin z grupy B, A, K i E.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Miód

Miód

Miody nierafinowane są najzdrowsze dla organizmu, ponieważ posiadają najwięcej substancji odżywczych, jak witaminy A, C, B6, B9, B12 - w zależności od rodzaju miodu. Spożywanie miodu wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie i pomaga w leczeniu przeziębienia. Wystarczy spożywać 2-3 łyżki dziennie.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Sok z malin

Sok z malin

Pamiętaj, aby wybierać tylko naturalne soki z malin, ponieważ tylko one zawierają największą ilość zdrowych substancji. Wystarczy spożywać profilaktycznie po 25 ml soku dwa razy dziennie, aby wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. Maliny posiadają witaminy C i E oraz B1, B2, B6, a także kwas foliowy, potas, wapń, magnez i żelazo.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Marchew

Marchew

Marchew jest idealnym warzywem, które wspiera walkę z anemią, starzeniem się skóry, rozwojem chorób nowotworowych, a zawarta w niej witamina A pomaga uporać się z przeziębieniem. Z kolei witaminy C i E wspomagają walkę z wirusami, które jesienią atakują nasz organizm.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Goździki

Goździki

Goździki pozytywnie wpływają na pracę układu immunologicznego i krwionośnego. To oznacza, że zawarte z nich składniki odżywcze wzmacniają organizm, a także rozgrzewają. Do tego działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Warto dodawać je do ulubionej herbaty z dodatkiem miodu.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cebula i czosnek

Cebula i czosnek

O cebuli i czosnku mówi się, że są to naturalne antybiotyki. Pomagają skutecznie eliminować bakterie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Dodatkowo rozrzedzają krew, dzięki czemu mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Warto stosować profilaktycznie.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C, dzięki czemu stymuluje organizm do walki z przeziębieniem. Działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Regularne stosowanie może skrócić chorobę nawet o 3-4 dni. Sok z czarnego bzu warto zrobić samemu w domu, mając pewność, że owoce są najlepszej jakości. Można również kupić gotowy produkt, jednak warto upewnić się, że jego skład jest odpowiedni.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Imbir, Herbata
Kiszonki
Miód
Sok z malin
Marchew
Goździki
Cebula i czosnek
Sok z czarnego bzu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email