Autor: MAN BUS Starachowice MAN BUS Starachowice wydaje kolejne oświadczenie. Szukają pracy dla zwalnianych pracowników

2022-11-18 11:54

To drugie oświadczenie spółki MAN BUS Starachowice po sensacyjnym ogłoszeniu redukcji załogi o 860 osób i zapowiedzi ograniczenia produkcji z 12 do 8 jednostek dziennie. W piśmie brak konkretnych szczegółów, a firma deklaruje pomoc w znalezieniu zatrudnienia w okolicznych zakładach. Firma zapowiada też spotkanie ze związkami zawodowymi.

W nawiązaniu do oświadczenia opublikowanego w dniu 10 listopada przez Zarząd MAN Truck & Bus SE dotyczącego redukcji wolumenu z 12 na 8 jednostek autobusowych i związanej z tym redukcji Załogi w MAN Bus Starachowice, pragniemy poinformować, że obecnie pracujemy nad tym, by znaleźć jak najkorzystniejsze rozwiązania dla naszej Załogi - czytamy w piśmie.

Świadomi naszej odpowiedzialności społecznej aktywnie poszukujemy możliwości zatrudnienia dla naszych Pracowników. Trwają szczegółowe rozmowy z firmą PKC, MAN Niepołomice i MAN Banovce. Konsultujemy się z firmami, które rekrutują osoby na stanowiska pracy powiązane ze specjalnościami naszych Pracowników m.in Zeszuta sp. z o.o. z Radomia, Agroplastmet Rutkowski Sp.J. z Kunowa, oraz z wieloma innymi przedsiębiorstwami z całej Polski. Tworzymy również bazę firm, z którymi będziemy kontaktować się w perspektywie dalszej współpracy.

W najbliższy poniedziałek, 21 listopada, o godzinie 9:00 odbędzie się spotkanie z przedstawicielami Związków Zawodowych.

Zależy nam na tym, by podczas tych rozmów znaleźć jak najlepsze rozwiązanie dla firmy i Pracowników - czytamy w oświadczeniu władz spółki. Na dzień 23 listopada zaplanowane jest spotkanie Zarządu MAN Bus ze Starostwem Powiatowym i Urzędem Pracy w Starachowicach. Celem spotkania jest omówienie obecnej sytuacji i obranie wspólnego kierunku działań wspierających.

Władze zakładu deklarują też o chęci informowania opinii publicznej o kolejnych krokach.

Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy

Nieznane auta PRL

Trzydrzwiowe nadwozie, płyta podłogowa z Fiata 125p i przegrana konkurencja z Polonezem. Ten model nigdy nie trafił do produkcji, a nazywał się...
FSO Ogar