Najlepsze ciasto świata

i

Autor: Luísa Schetinger

Dieta

Najlepsze ciasta świata wg TasteAtlas. Zwycięzca ma miodowy smak

Najlepsze ciasta świata zostały wybrane przez degustatorów z TasteAtlas, która jest międzynarodową encyklopedią smaków, tradycyjnych potraw, lokalnych składników. Listę najsmaczniejszych ciast na świecie otwiera medovik i polski sernik, który zyskał uznanie specjalistów. Sprawdź, które ciasta znalazły się w TOP 20.

Wybór najlepszego ciasta świata to karkołomne zadanie. Smak ciasta, skala trudności wykonania jest często niemierzalna. A i tak na końcu liczy się to, czy zechcemy wziąć dokładkę. TasteAtlas postanowił jednak stworzyć ranking 100 najlepszych ciast na świecie, kierując się subiektywnymi odczuciami i odczuciami smakoszy.

Najlepsze ciasto świata 2023

Najsmaczniejszym ciastem świata został okrzyknięty Medovik - rosyjski tradycyjny miodowy wypiek składający się z wielu warstw ciasta biszkoptowego przekładanego kremem. Otrzymał notę 4,8. Tuż za nim z notą 4,7 sklasyfikowany został polski sernik i brazyliskie pave. W rankingu najlepszych ciast świata rzeczywiście smakołyki pochodzą niemal z każdego kontynentu. Najliczniej reprezentowana jest Europa, ale znalazły się w nim także ciasta z Azji, Australii i Ameryki.

Ranking najsmaczniejszych ciast świata wg TasteAtlas

Zobacz listę od 1 do 20 miejsca wraz ze zdjęciami i opisami ciast

Jak smakuje najsmaczniejsze ciasto świata

Medovik ma smak miodu i kajmaku. Wyglądem przypomina zupełnie marlenkę, która uchodzi za czeski przysmak, a w istocie pochodzi z Armenii. Medovik jest też niemal identyczny z marcinkiem znanym z Puszczy Białowieskiej. Różni się nieznacznie szczegółami.

Ranking najlepszych ciast na świecie

TasteAtlas tworzy ranking, w którym ciasta cały czas walczą o zwycięstwo. Kolejność zmienia się co kilka tygodni. Na początku roku w pierwszej 20 najlepszych ciast było aż sześć polskich wypieków:

  1. sernik
  2. sękacz
  3. karpatka
  4. marcinek
  5. kremówka
  6. piernik

Żaden inny kraj nie miał aż tylu! Obecność tak wielu polskich ciast jest z pewnością nobilitacją, bo przecież kuchnia polska nie jest zbyt znana na świecie w przeciwieństwie do francuskiej, niemieckiej czy amerykańskiej.

A na liście znajdują się także takie pyszności, jak:

  • dacquoise z Francji
  • St. Honore Cake z Francji
  • Kremna rezina ze Słowenii
  • Esterhazy torta z Węgier
  • Tres Leches Cake z Meksyku
  • Mississipi Mud Pie z USA
  • Victoria Sponge z Wielkiej Brytanii
  • Lamington z Australii
  • Bolo de brigadeiro z Brazylii
  • Chaja z Urugwaju