„Jem zdrowo w szkole i w domu”. Wykładowcy UPH uczą dzieci zasad zdrowego żywienia

i

Autor: fot. Monika Półbratek W spotkaniu prozdrowotnym w UPH wzięło udział ok. 150 dzieci z klas 1-3 sześciu siedleckich podstawówek

„Jem zdrowo w szkole i w domu”. Wykładowcy UPH uczą dzieci zasad zdrowego żywienia [AUDIO]

2022-04-27 13:16

Siedlecki uniwersytet włączył się w promocję zdrowego żywienia. Jak jeść zdrowo, dlaczego warto unikać słodyczy i jakie są plusy zdrowej diety usłyszały od wykładowców uczelni dzieci z siedleckich podstawówek. Spotkanie pod hasłem „Jem zdrowo w szkole i w domu” dla klas 1-3 zorganizowali pracownicy Instytutów Pedagogiki oraz Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego. W planach mają także warsztaty kulinarne.

POSŁUCHAJ krótkiej relacji ze spotkania prozdrowotnego dla dzieci „Jem zdrowo w szkole i w domu” w UPH:

– Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach zaprosił uczniów klas 1-3 ze szkół siedleckich, by porozmawiać z nimi w murach uczelni o zdrowym żywieniu. Wiemy, że dzieci, zwłaszcza te z klas 1-3, uwielbiają słodycze i niechętnie patrzą na zieleninę. Instytut Pedagogiki podjął taką inicjatywę, żeby się z nimi spotkać i poopowiadać im w takiej atmosferze zabawowej, konkursowej o zasadach zdrowego odżywiania się. Chcemy, by był to cykl spotkań. Mamy taką wizję i tak widzimy misję uniwersytetu, żeby zapraszać tu gości – dzieci i młodzież, aby mówić im o ważnych rzeczach. A z całą pewnością promocja zdrowych nawyków żywieniowych do nich należy – informuje Beata Gałek, rzeczniczka prasowa UPH.

„Jem zdrowo w szkole i w domu”. Wykładowcy UPH uczą dzieci zasad zdrowego żywienia

i

Autor: fot. Monika Półbratek Dzieci brały udział w teleturniejach i quizach o zdrowym żywieniu

– Wydarzenie zorganizowaliśmy wspólnie z Pracownią Dietetyki z Instytutu Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu. Był to wykład na temat zdrowego żywienia, a jego następstwo to teleturnieje zorganizowane dla dzieci. Dzieci zostały podzielone na grupy zgodnie z klasami, do których uczęszczają. Oczywiście dla najlepszych przygotowaliśmy nagrody. Z całą pewnością będziemy kontynuować tę współpracę ze szkołami. Niewykluczone, że będzie ona polegała na warsztatach kulinarnych – dodaje dr hab. Malina Kaszuba, dziekan Wydziału Spraw Społecznych UPH.

Poprzez konkursową zabawę, uczniowie klas 1-3 poznawali większość podstawowych zasad zdrowej diety. Nauka nie poszła w las, co można usłyszeć w załączonym nad testem materiale dźwiękowym (jeżeli się nie wyświetla lub nie odtwarza, należy odświeżyć stronę i włączyć audio na komputerze).

– Zdrowe odżywianie się jest ważne, bo warzywa i owoce nie mają tak dużo kalorii. Jedząc je nie będzie się grubym człowiekiem, tylko szczupłym, ładnym i zgrabnym – mówi Lena, uczennica Szkoły Podstawowej nr 3 w Siedlcach.

Jak dodają jej koleżanki – Kornelia, Ada i Asia, warzywa i owoce nie mają w sobie niezdrowego cukru, a zawierają dużo witamin i sporo wody. Jedzenie ich pozytywnie wpływa na organizm, który jest dzięki temu zdrowszy i silniejszy. Zajęcia nauczyły dziewczynki także tego, że po słodycze nie warto sięgać, bo są bardzo niezdrowe.

Kolejne spotkania prozdrowotne dla dzieci z różnych szkół, organizowane w formie warsztatów kulinarnych, odbędą się prawdopodobnie na Wydziale Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu. W pierwszym spotkaniu w murach siedleckiej uczelni wzięło udział ok. 150 dzieci z sześciu siedleckich szkół podstawowych.

Sonda
Czy masz już plany na majówkę?