„Jem zdrowo w szkole i w domu”. Wykładowcy UPH uczą dzieci zasad zdrowego żywienia

i

Autor: fot. Monika Półbratek W spotkaniu prozdrowotnym w UPH wzięło udział ok. 150 dzieci z klas 1-3 sześciu siedleckich podstawówek

„Jem zdrowo w szkole i w domu”. Wykładowcy UPH uczą dzieci zasad zdrowego żywienia [AUDIO]

2022-04-27 13:16

Siedlecki uniwersytet włączył się w promocję zdrowego żywienia. Jak jeść zdrowo, dlaczego warto unikać słodyczy i jakie są plusy zdrowej diety usłyszały od wykładowców uczelni dzieci z siedleckich podstawówek. Spotkanie pod hasłem „Jem zdrowo w szkole i w domu” dla klas 1-3 zorganizowali pracownicy Instytutów Pedagogiki oraz Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego. W planach mają także warsztaty kulinarne.

POSŁUCHAJ krótkiej relacji ze spotkania prozdrowotnego dla dzieci „Jem zdrowo w szkole i w domu” w UPH:

– Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach zaprosił uczniów klas 1-3 ze szkół siedleckich, by porozmawiać z nimi w murach uczelni o zdrowym żywieniu. Wiemy, że dzieci, zwłaszcza te z klas 1-3, uwielbiają słodycze i niechętnie patrzą na zieleninę. Instytut Pedagogiki podjął taką inicjatywę, żeby się z nimi spotkać i poopowiadać im w takiej atmosferze zabawowej, konkursowej o zasadach zdrowego odżywiania się. Chcemy, by był to cykl spotkań. Mamy taką wizję i tak widzimy misję uniwersytetu, żeby zapraszać tu gości – dzieci i młodzież, aby mówić im o ważnych rzeczach. A z całą pewnością promocja zdrowych nawyków żywieniowych do nich należy – informuje Beata Gałek, rzeczniczka prasowa UPH.

„Jem zdrowo w szkole i w domu”. Wykładowcy UPH uczą dzieci zasad zdrowego żywienia

i

Autor: fot. Monika Półbratek Dzieci brały udział w teleturniejach i quizach o zdrowym żywieniu

– Wydarzenie zorganizowaliśmy wspólnie z Pracownią Dietetyki z Instytutu Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu. Był to wykład na temat zdrowego żywienia, a jego następstwo to teleturnieje zorganizowane dla dzieci. Dzieci zostały podzielone na grupy zgodnie z klasami, do których uczęszczają. Oczywiście dla najlepszych przygotowaliśmy nagrody. Z całą pewnością będziemy kontynuować tę współpracę ze szkołami. Niewykluczone, że będzie ona polegała na warsztatach kulinarnych – dodaje dr hab. Malina Kaszuba, dziekan Wydziału Spraw Społecznych UPH.

Poprzez konkursową zabawę, uczniowie klas 1-3 poznawali większość podstawowych zasad zdrowej diety. Nauka nie poszła w las, co można usłyszeć w załączonym nad testem materiale dźwiękowym (jeżeli się nie wyświetla lub nie odtwarza, należy odświeżyć stronę i włączyć audio na komputerze).

– Zdrowe odżywianie się jest ważne, bo warzywa i owoce nie mają tak dużo kalorii. Jedząc je nie będzie się grubym człowiekiem, tylko szczupłym, ładnym i zgrabnym – mówi Lena, uczennica Szkoły Podstawowej nr 3 w Siedlcach.

Jak dodają jej koleżanki – Kornelia, Ada i Asia, warzywa i owoce nie mają w sobie niezdrowego cukru, a zawierają dużo witamin i sporo wody. Jedzenie ich pozytywnie wpływa na organizm, który jest dzięki temu zdrowszy i silniejszy. Zajęcia nauczyły dziewczynki także tego, że po słodycze nie warto sięgać, bo są bardzo niezdrowe.

Kolejne spotkania prozdrowotne dla dzieci z różnych szkół, organizowane w formie warsztatów kulinarnych, odbędą się prawdopodobnie na Wydziale Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu. W pierwszym spotkaniu w murach siedleckiej uczelni wzięło udział ok. 150 dzieci z sześciu siedleckich szkół podstawowych.

Sonda
Czy masz już plany na majówkę?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE