Grzyby

i

Autor: Canva Pro

Wydarzenia

Dobra wiadomość dla grzybiarzy! W lasach pojawiły się grzyby, na które czekają wszyscy

2023-10-06 14:04

Wrzesień i październik to najlepszy okres na grzybobranie. Grzyby rosną jak po deszczu – ciężko wrócić do domu z pustym koszykiem. Jak pokazują leśnicy z Nadleśnictwa Baligród, w lasach zaczęły pojawiać się jedne z bardziej wyczekiwanych grzybów!

W bieszczadzkich lasach pojawiły się rydze

Na ten moment czekają wszyscy grzybiarze. W lasach masowo pojawiają się teraz prawdziwki i kurki. Dołączył do nich jeszcze jeden szlachetny grzybowy przedstawiciel. Mowa oczywiście o mleczaju jodłowym, czyli rydzu.

Ostatnio napotkanym na swojej leśnej drodze okazem podzielili się leśnicy z Nadleśnictwa Baligród. Na facebookowym profilu zamieścili fotkę przebijającego się spod ściółki rydza. To widomy znak dla grzybiarzy – pora ruszać w las szukać grzybów.

Kto czekał to może wreszcie się doczekał – mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) vel. rydz.

Leje okrutnie – możemy przeczytać w facebookowym poście Nadleśnictwa Baligród.

Nie pozostaje nic innego, jak zarezerwować w weekend kilku godzin na dłuższy spacer po lesie!

Jakie wartości odżywce mają rydze?

Dlaczego warto zbierać i jeść rydze? Odpowiedź jest prosta! Rydze są bogatym źródłem minerałów i witamin A, C, D i E, a także z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). Zawierają też wapń, żelazo, magnez, fluor, cynk, fosfor, jod, potas, siarkę, miedź i mangan. A to nadal nie wszystko. Rydze są też bogatym źródłem tłuszczu, białka i węglowodanów. Warto wspomnieć też, że zawierają lipidy, kilkunastu kwasów tłuszczowych, przeciwutleniacze i antybakteryjne azuleny.

Grzyby wielkości dłoni. Takie zbiory tylko na Podkarpaciu!

Czy warto jeść grzyby?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE