Ogródki na przemyskim rynku otwarte. Jak zapewnić bezpieczeństwo w czasie epidemii?

2020-05-20 15:09 mj
Ogródki letnie na przemyskim rynku
Autor: Maciek Jędruch

Sprzyjająca spacerom pogoda zachęca mieszkańców Przemyśla do odwiedzenia rynku. Tam już czekają na nich letnie ogródki, ale trzeba pamiętać o zachowaniu bezpieczeństwa. Ministerstwo Rozwoju wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym opracowali wytyczne dla właścicieli restauracji, kawiarni, czy barów

Jak zapewnić bezpieczeństwo klientom lokali gastronomicznych?

Zgodnie z wymogami jakie opublikował resort rozwoju, właściciele lokali gastronomicznych muszą zwrócić szczególną uwagę, by między klientami była zachowana co najmniej dwumetrowa odległość. Między stolikami również. Inaczej w przypadku oddzielenia stolików metrowymi przegrodami nad blatem - wówczas stoliki mogą być co metr.

Przy jednym stoliku może swobodnie usiąść rodzina, bądź osoby zamieszkujące wspólne gospodarstwo domowe. Czy będzie można umówić się w takim razie na kawę ze znajomym i usiąść przy jednym stoliku? Jak najbardziej lecz tylko wtedy, gdy nie będziemy siedzieć naprzeciwko siebie, a rozmiar stolika pozwoli, by nasz znajomy znajdował się półtora metra od nas.

Ile osób może przebywać w lokalu?

Restauratorzy muszą także pamiętać, by widocznie oznakować stoliki, które są wyłączone z użytkowania. Natomiast przy wejściu do lokalu umieścić informację o maksymalnej liczbie gości. Tutaj warto dodać, że w pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż jedna osoba na cztery metry kwadratowe.

Bardzo ważna jest też dezynfekcja. Dozowniki z płynem dezynfekującym powinny się znaleźć nie tylko przy wejściu do lokalu, ale także na sali jadalnej i przy toalecie. Oprócz tego, że należy przeprowadzić dezynfekcję każdorazowo po zakończeniu obsługi klienta - powierzchnie, z którymi mogą się oni zetknąć muszą być czyszczone co 15 minut.

Zamówienie obsługa lokalu powinna nam podać na tacy, która zaraz po tym, powinna zostać zdezynfekowana.

Bezpieczeństwo pracowników lokali gastronomicznych w czasie koronawirusa

Pracodawca musi wszystkim zapewnić rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk. Kelnerom i kasjerom zaleca się ponadto noszenie maseczek ochronnych.

Ministerstwo rekomenduje:

  • zapewnienie odległości między stanowiskami pracy wynoszącej co najmniej półtora metra chyba, że jest to niemożliwe ze względu na charakter działalności
  • ustalenie zadań i procesów, by zwiększyć fizyczne odległości między pracownikami, tam gdzie jest to praktyczne i bezpieczne
  • ustalenie stałych, jak najmniej licznych zmian pracowników
  • ograniczenie interakcji personelu pracującego na różnych zmianach i zapewnienie czyszczenia i mycia pomieszczeń pomiędzy zmianami
  • zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie
  • restrykcyjne przestrzeganie zasad higieny
  • utrzymywanie wysokiego stopnia higieny osobistej, w tym dbanie o odpowiednią, czystą i – w razie potrzeby – ochronną odzież
  • regularne mycie rąk, powstrzymywanie się od niehigienicznych zachowań, na przykład kichania czy kaszlenia, przy produkcji lub styczności z żywnością, szczególna dbałość o czystość toalet itp.

W poniższym materiale wideo, do odwiedzenia swoich ulubionych lokali zachęca Kamila Rutka, właścicielka Rutyny.

Ogródki letnie na przemyskim rynku

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.