Owady w diecie to według niej niebezpieczny pomysł. Mogą przynieść nieznane do tej pory zagrożenia

i

Autor: Pexels

Żywność z owadów

Polska firma wprowadza rewolucję w hodowli owadów

Sektor produktów spożywczych z owadów cały czas się rozrasta. Obecnie jedna z firm będąca hodowcą larw mącznika młynarka, dodaje do swojej oferty oprócz larw żywych i suszonych, także mączkę z suszonej larwy oraz dwie nowości dla producentów karm dla zwierząt towarzyszących: pasty z larw mącznika młynarka na bazie larwy suszonej oraz larwy świeżej.

Firma Ovad, bo o niej mowa, jest pierwszą polską firmą, która wdrożyła oraz opracowała proces uzyskiwania stabilnej masy z larw mącznika młynarka. Jest ona dodatkiem do karm dla zwierząt towarzyszących.

- Opracowanie odpowiedniej technologii produkcji pasty było oczywiście efektem wielu prób. Sądzę, że najcenniejszą stroną naszych produktów - obok wszystkich zalet samych larw mącznika młynarka - jest ich prostota. To jednorodny materiał paszowy o bardzo niskim stopniu przetworzenia, który świetnie sprawdza się w łączeniu z innymi składnikami karm - mówi, cytowany przez portalspozywczy, Dyrektor do Spraw Badań i Rozwoju, prof. Michał Krzyżaniak.

Produkty z mącznika młynarka, a nie czarnej muchy. Dlaczego?

Do tej pory to niewątpliwie czarna mucha przyciągała najwięcej uwagi producentów karm dla zwierząt. Mimo wielu niepodważalnie mocnych stron tego owada, trudności związane z pozyskaniem z niego stabilnej masy oraz mało zachęcający zapach czy kolor sprawiły, że rynek zaczął spoglądać w stronę mącznika młynarka - ocenia firma Ovad, cytowana przez serwis.

Obecnie zakład posiada zdolności produkcyjne na poziomie kilku ton produktu miesięczne, a produkowane przez nią składniki dla sektora petfood to rozwiązanie zarówno dla karm mokrych jak i suchych. Rynek produktów z owadami, śmiało wchodzi też do sklepów z żywością dla ludzi.

Czy producenci żywności nas oszukują?