restauracje

i

Autor: Pixabay

Otwarte restauracje w Poznaniu: jak sobie radzą mimo trzeciej fali pandemii? [AUDIO]

2021-04-02 20:00

24 października ponownie zamknięto restauracje. Od tamtej pory mogą serwować dani wyłącznie na wynos. Żeby ratować swoje biznesy część właścicieli się zbuntowała, inni przekształcili swoje lokale na przykład w przestrzeń co workingową. Rozmawiamy z poznańskimi restauratorami. Jak sobie radzą podczas trzeciej fali pandemii?

Minęło niemal pół roku, odkąd rząd zamknął restauracje na dwa tygodnie. Od 24 października można zamawiać wyłącznie na wynos. W takim przypadku restauratorom trudno mówić o zyskach. Nie wszyscy otrzymali także rządowe wsparcie. Dlatego w styczniu część restauratorów się zbuntowała.

W ranach akcji OtwieraMy, część gastronomi zaczęła przyjmować klientów na miejscu. Otwarte restauracje w Poznaniu to na przykład Mamma Rynek czy Pierożek i Kompocik. Ich właściciel zdecydował się otworzyć 31 stycznia. Nie boi się kar, bo jak mówi - spełnia wszelkie normy bezpieczeństwa.

Poniżej odsłuchacie rozmowę z Jakubem Wilczyńskim, restauratorem z Poznania.

Eska XD #019 - życie jak w serialu
Posłuchaj całej rozmowy z Jakubem Wilczyńskim, właścicielem kilku poznańskich lokali, m.in. Pierożek i kompocik.
Posłuchaj całej rozmowy z Krzysztofem Ziętkowskim, właścicielem restauracji w centrum Poznania.

Jaki sport powinieneś zacząć uprawiać wiosną?

Pytanie 1 z 7
W wolnym czasie lubisz...

Żeby ratować swój biznes, ale jednocześnie działać zgodnie z prawem część restauratorów przekształciła swoje lokale na przykład przestrzeń coworkingową. Żeby to zrobić, trzeba załatwić szereg formalności oraz przestrzegać surowego reżimy sanitarnego.

Posłuchajcie rozmowy z Krzysztofem Ziętkowskim, który w swoim lokalu stworzył przestrzeń biurową.