Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sękacz i mrowisko

Sękacz i mrowisko

Sękacz i mrowisko to przysmaki, które traktowane są jako symbol Podlasia. Sękacz to wypiek z ciasta biszkoptowo-maślanego, który powstaje dzięki nakładaniu kolejnych warstw ciasta. Sękacz pieczony jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie. Mrowisko to z kolei stos kruchych płatków ciasta, który obsypany jest makiem i rodzynkami i oblany miodem.
Autor: Wojciech Olkusnik, East News
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Certyfikowany rogal świętomarciński to produkt, który wypiekany jest tylko i wyłącznie w Poznaniu oraz określonych powiatach Wielkopolski z okazji obchodów Dnia Świętego Marcina. Rogale te są wypiekane z ciasta półfrancuskiego i wypełniane nadzieniem z mielonego, białego maku i bakalii. Na wierzchu rogali znajduje się gruba warstwa lukru oraz orzechów.
Autor: ARKADIUSZ ZIOLEK, East News
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kartacze

Kartacze

Kartacze, zwane również jako cepeliny, to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. To sporych rozmiarów pyzy ziemniaczane, które przeważnie mają owalny kształt. Najczęściej nadziewane są mięsem i podawane z cebulką i boczkiem.
Autor: LEON STANKIEWICZ, Reporter
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to kolejne danie, które charakterystyczne jest dla północno-wschodniej Polski. Powstaje na bazie utartych, surowych ziemniaków, które są wymieszane ze skwarkami z boczku albo słoniny, a następnie upieczone.
Autor: Adam Burakowski, Reporter
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kwaśnica

Kwaśnica

Kwaśnica to zupa kuchni góralskiej, która powstaje z mocno kiszonej kapusty i gotowana jest na wędzonych żeberkach.
Autor: Artur Zawadzki, Reporter
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cebularz

Cebularz

Cebularz to z kolei pszenny placek, pokryty cebulką, pokrojoną w kostkę, wymieszaną z makiem. To danie, które jest kojarzone z Lubelszczyzną, ale wywodzi się z kuchni żydowskiej.
Autor: ARKADIUSZ ZIOLEK, East News
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą

Rolada śląska podawana z kluskami oraz modrą kapustą to danie kuchni śląskiej, który zna absolutnie każdy. To rolada wołowa, która wypełniona jest farszem zawierającym boczek, ogórka kiszonego, kiełbasę, cebulę oraz czerstwą skórkę chleba. Podaje się ją z kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą.
Autor: MONKPRESS, East News
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to rodzaj śledzi z dodatkiem kiszonych ogórków, cebuli, suszonych śliwek, w lekko pikantnym sosie pomidorowym.
Autor: Damian KLAMKA, East News
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Hreczanyki

Hreczanyki

Hreczanyki to danie kuchni podkarpackiej. To nic innego jak kotlety z kaszy gryczanej z mięsem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami.
Autor: Marianna OSKO, East News
Rozwiń
Oscypki

Oscypki

Oscypki to świetnie wszystkim znany wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, który jest potrawą regionalną polskich gór, przede wszystkim Podhala.
Autor: januszj, Pixabay.com
Rozwiń
Soczewiaki

Soczewiaki

Soczewiaki to tradycyjna potrawa Podlasia. To nic innego jak kotleciki z ciasta ziemniaczanego, które wypełnione są farszem na bazie zielonej soczewicy oraz podsmażonej cebulki. Gotowe soczewiaki podawać można z gęstą, kwaśną śmietaną.
Autor: JerzyGorecki, Pixabay.com
Rozwiń
Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. To ziemniaki z gzikiem, czyli odpowiednio przyprawionym twarogiem.
Autor: congerdesign, Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Sękacz i mrowisko
Rogale świętomarcińskie
Kartacze
Babka ziemniaczana
Kwaśnica
Cebularz
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Śledzie po kaszubsku
Hreczanyki
Oscypki
Soczewiaki
Pyry z gzikiem
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email