Ten rok na przygotowanie to czas na pokazanie całego spektrum przepisów - mówi Janusz Grzesiak, dyrektor biura prasowego starostwa powiatowego.
Prace nad poprzednim wydawnictwem rozpoczynaliśmy wiosną i w tych wszystkich przepisach uciekły nam dwa istotne kulinarnie wydarzenia czyli święta wielkanocne bożonarodzeniowe. Znalazły się tylko pojedyncze potrawy okolicznościowe, ale zabrakło całego osadzenia tych świąt w tradycji kulinarnej. Natomiast czytelnikom najbardziej podobało się to, że przepisy nie są udziwnione, bo takie było założenie książki. Jeśli ktoś gotuje, to korzysta z dostępnych mu składników. Często oglądamy programy kulinarne, gdzie pojawiają się piękne potrawy ale czasami właśnie jedna przyprawa, składnik potrafi zniechęcić ze względu na dostępność czy cenę. Natomiast tu mamy przepisy, do których produkty kupimy w każdym sklepie albo przyniesiemy wręcz z ogródka. I to jest siła tej książki.
Druga księga smaków ma być gotowa w przyszłym roku na Boże Narodzenie.