Olsztyńskie pierkarnie rzemieślnicze. Jakie pieczywo najchętniej wybierają olsztynianie?

2023-01-13 13:14

Inflacja w Polsce cały czas rośnie, z czym wiążą się podwyżki tych najbardziej podstawowych produktów, po które na co dzień sięgamy. Bez wątpienia dla każdego z nas zauważalny jest znaczny wzrost cen pieczywa.

Każdy z nas ma na co dzień do czynienia z pieczywem jedząc śniadanie, czy zabierając kanapki do szkoły, bądź pracy. Gusta są różne i każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba lub bułek. W Olsztynie do trendu zaczęły powracać tradycyjne wyroby rzemieślnicze, ale czy warto zdecydować się na pieczywo tego rodzaju?

- Myślę, że warto zdecydować się na wyroby rzemieślnicze. Taki chleb jest bardzo zdrowy, jest inny w smaku i ogólnie czuć w nim rękę piekarza - jest jedyny w swoim rodzaju. Według mnie warto skusić się na pieczywo, w którym jest mąka z grubego przemiału, tak zwana razowa, bądź graham - mówi piekarz Marek Krzyżan z olsztyńskiej piekarni rzemieślniczej Cymes.

Posłuchaj: Oskar Biedrzyński w rozmowie z olsztyńskim piekarzem Markiem Krzyżanem i mieszkańcami miasta odnośnie najlepszego pieczywa

Quiz. Jedzenie na literę S

Pytanie 1 z 16
Szarlotkę przygotowuje się tradycyjnie na cieście:

Rosnąca inflacja sprawiła, że pieczywo zaczęło znacznie drożeć. W 2021 roku mąka kosztowała zaledwie 80 groszy. Do tego roku ta cen wzrosła ponad dwukrotnie i wynosi około 3 złotych.

Polub nasz fanpage ESKA Olsztyn News na Facebooku! Znajdziesz tam najlepsze informacje z miasta i okolicy.