Pieczywo kupowane luzem a koranowirus. Mamy się czego obawiać?
Sięganie po bułki, leżące luzem, gołą ręką to niemal codzienny widok w sklepach. Czy zatem w dobie epidemii koronawirusa powinniśmy zrezygnować z kupna takiego pieczywa? Główny Inspektorat Sanitarny uspokaja. - Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
- Koronawirus. Posłuchaj, jakie przedmioty trzeba dezynfekować. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
- Posłuchaj, jak dbać o dłonie w obliczu koronawirusa. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
- To grypa czy koronawirus? Posłuchaj, jakie są podobieństwa, a jakie różnice? To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
Boisz się zarazić koronawirusem od pieczywa kupowanego luzem? GIS radzi: Włóż je do piekarnika
Mimo to należy przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny - polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
- W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C. - tłumaczy GIS.