zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: pixabay.com

Czy pieczywo kupowane luzem przenosi koronawirusa? GIS wydał komunikat

2020-03-30 11:06

Wielu klientów obawia się kupować pieczywo luzem. Czy rzeczywiście koronawirusem możemy zarazić się drogą pokarmową? Główny Inspektorat Sanitarny odpowiada.

Pieczywo kupowane luzem a koranowirus. Mamy się czego obawiać?

Sięganie po bułki, leżące luzem, gołą ręką to niemal codzienny widok w sklepach. Czy zatem w dobie epidemii koronawirusa powinniśmy zrezygnować z kupna takiego pieczywa? Główny Inspektorat Sanitarny uspokaja. - Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

Boisz się zarazić koronawirusem od pieczywa kupowanego luzem? GIS radzi: Włóż je do piekarnika

Mimo to należy przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny - polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

- W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C. - tłumaczy GIS.


 

Sonda
Jaki jest Twój najlepszy sposób na walkę z domową nudą?
ESKA Top 5 - odc. 114