Włoska pizza

i

Autor: Michał Rejduch Włoska pizza

Dziś „Światowy dzień pizzy”. Jaką najbardziej lubią Sądeczanie?

2022-02-09 12:00

Można ją przyrządzić na słodko, na słono, dodać do niej warzywa, czy mięso albo owoce. Pizza, bo o niej mowa obchodzi dziś swoje święto. Jaką pizzę najbardziej lubią mieszkańcy Nowego Sącza? Sprawdziliśmy to!

Okrągły przysmak znany na całym świecie

Pierwsze okrągłe wypiekane placki pojawiły się już w starożytności – między innymi w Egipcie, ale też Rzymie, jednak to Neapol uznawany jest za miejsce, skąd pochodzi Pizza. Być może dlatego, że to właśnie w tym mieście we Włoszech w XVIII wieku otwarto pierwszą pizzerię. Podobno Włosi są mistrzami w przyrządzaniu pizzy. Te, które my kojarzymy z większości restauracji w Nowym Sączu, to najczęściej tak zwane pizze amerykańskie. Zazwyczaj na grubym cieście, z wieloma dodatkami oraz sosami, którymi można je polewać. Fanów pizzy nie brakuje w Nowym Sączu. Jaką mieszkańcy miasta lubią najbardziej?

Idealna pizza według mieszkańców Nowego Sącza

Prawdziwa włoska pizza powinna być na cienkim cieście drożdżowym i zawierać tylko podstawowe składniki jak sos pomidorowy i ser. O zdanie zapytaliśmy specjalistę w dziedzinie pizzy, pochodzącego z Włoch Alessandro Di Giovanni, właściciela włoskiej restauracji w Nowym Sączu.

Pizza ogólnie im mniej ma składników, tym lepiej ona będzie smakować. Oryginalna pizza z Neapolu powinna na cieście mieć sporo sosu pomidorowego, odrobinę parmezanu, bazylię i świeżą mozzarellę. We Włoszech nie jemy pizzy z ketchupem. Tak samo, jak z ananasem – mówi Alessandro Di Giovanni.

Sonda
Lubisz pizzę?

Tu warto też przypomnieć, że pizza ma także sporo kalorii. Około 200 gramowy kawałek ma ich ponad 500-et.