Okrągły przysmak znany na całym świecie
Pierwsze okrągłe wypiekane placki pojawiły się już w starożytności – między innymi w Egipcie, ale też Rzymie, jednak to Neapol uznawany jest za miejsce, skąd pochodzi Pizza. Być może dlatego, że to właśnie w tym mieście we Włoszech w XVIII wieku otwarto pierwszą pizzerię. Podobno Włosi są mistrzami w przyrządzaniu pizzy. Te, które my kojarzymy z większości restauracji w Nowym Sączu, to najczęściej tak zwane pizze amerykańskie. Zazwyczaj na grubym cieście, z wieloma dodatkami oraz sosami, którymi można je polewać. Fanów pizzy nie brakuje w Nowym Sączu. Jaką mieszkańcy miasta lubią najbardziej?
Prawdziwa włoska pizza powinna być na cienkim cieście drożdżowym i zawierać tylko podstawowe składniki jak sos pomidorowy i ser. O zdanie zapytaliśmy specjalistę w dziedzinie pizzy, pochodzącego z Włoch Alessandro Di Giovanni, właściciela włoskiej restauracji w Nowym Sączu.
Pizza ogólnie im mniej ma składników, tym lepiej ona będzie smakować. Oryginalna pizza z Neapolu powinna na cieście mieć sporo sosu pomidorowego, odrobinę parmezanu, bazylię i świeżą mozzarellę. We Włoszech nie jemy pizzy z ketchupem. Tak samo, jak z ananasem – mówi Alessandro Di Giovanni.
Tu warto też przypomnieć, że pizza ma także sporo kalorii. Około 200 gramowy kawałek ma ich ponad 500-et.