
RADIOVA Bistro & Cafe, Kraków: proziaki poproszę!
Lokalsi mówią, że zjecie tu najlepsze śniadanie w mieście. Coś jest na rzeczy, bo idziemy o zakład, że czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście! W menu proziaki, czyli klasyczne puchate placki mączne z dodatkiem prozy, smażone na patelni. Choć wywodzą się z Podkarpacia, to zawędrowały aż do Krakowa i bardzo dobrze się tu rozgościły. W restauracji Radiova serwowane są z pesto z jarmużu i migdałów, pastą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, jajkiem sadzonym na listkach rukoli oraz kiełbaską. Jest też wersja na słodko: z twarożkiem limonkowym, konfiturą śliwkowo-pomarańczową, dżemem jabłkowo-morelowym oraz z konfiturą z żurawiną, musem z rokitnika i owocami. Palce lizać!
Źródło: RestaurantWeek

Orsola Przestrzenna, Szczecin: pankejki inaczej
Sobotnie poranki mieszkańcy Szczecina rezerwują na późne, nieśpieszne i naprawdę dobre śniadania. Dokładnie takie jak w Orsoli Przestrzennej, gdzie kultowe pankejki zjemy w nieco innym wydaniu - z karmelizowaną w cynamonie gruszką, sezonowymi owocami, kremową burratą oraz posypką z prażonych pistacji i migdałów. Do tego kawa na roślinnym i można zaczynać dzień!
Źródło: Restaurant Week

Karma Bielany, Warszawa: jajecznica bez jajek
Jajecznica bez jajek – choć brzmi niedorzecznie, smakuje wybornie. Główny składnik należy wymienić na tofu, dzięki czemu powstanie tofucznica. Ten wegański klasyk, odpowiednik zwykłej jajecznicy, od wielu lat gości na śniadaniowych stołach, nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Nic w tym dziwnego, bo w przygotowaniu idealnej tofucznicy ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. W stołecznej Karmie, zlokalizowanej na warszawskich Bielanach, zjecie ją z pomidorami, szczypiorkiem i garścią aromatycznych przypraw, które nadają jej wyrazistego charakteru.
Źródło: Restaurant Week

Do Środka, Poznań: Jej Wysokość Brioszka!
Poznańskie Do Środka to raj dla wszystkich, którzy kochają bagietki, brioszki, grahamki i kajzerki z azjatyckim twistem. W menu podczas Festiwalu Goście znajdą tam m.in. kanapkę z obłędnie maślanej brioszki z „mięsem” konopnym, które z pewnością ucieszy miłośników wege kuchni. Do tego modra kapusta, ogórek, gochujang mayo, marchewka i kolendra. Tym wybitnym śniadaniem możecie się delektować przy filiżance aromatycznej kawy, podziwiając widok za oknem na popularny poznański mural, którym zachwycił się świat! Zapraszamy Do Środka!
Źródło: Restaurant Week

Yerba Cafe, Wrocław: tosty z yerbą!
Rano serce festiwalowej karty Yerba Cafe stanowią wszelkiej maści tosty, a po południu talerzyki, które wspaniale jest dzielić z Bliskimi. Dzień polecamy rozpocząć tostem awokado, którego chleb robiony jest na zakwasie z yerba mate. Do tego guacamole, grillowany ser halloumi, dżem chili, chorizo, miód, jajko poche i orzechy włoskie. Można też przenieść się na chwilę do lasu i spróbować tostów maczanych w kompocie z owoców jagodowych, z kremem waniliowym, świeżymi owocami i jadalnymi kwiatami. Taki poranek może trwać w nieskończoność, prawda?
Źródło: RestaurantWeek
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...