To nowe Produkty Tradycyjne z Lubelszczyzny. Znasz je? [GALERIA]

2021-09-15 7:36

Są przygotowywane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie i nierozerwalnie wiążą się z danym regionem. Lubelskie ma nowe Produkty Tradycyjne. Masłomęcki chleb na zakwasie, cybulniki, pierogi z ziemniakami i cebulą oraz ocet jabłkowy bełżecki to kolejne cztery produkty, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych.

- Produkty tradycyjne, które nierozerwalnie wiążą się z danym regionem, są przygotowywane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każdy ma w pamięci niepowtarzalny smak potraw, które gotowały nasze babcie i mamy. Te smaki wracają do nas w życiu dorosłym, są elementem tradycji i kultury, dlatego tak ważne jest aby przepisy te przetrwały jak najdłużej - mówi Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

Masłomęcki chleb na zakwasie wypiekany jest na zakwasie przez gospodynie w Masłomęczu od 40 lat. W smaku jest lekko kwaskowaty, a miękisz ma ciemnobrązowy. Dawniej wypiekany był w piecach opalanych drewnem, dziś w piekarnikach elektrycznych.

Cybulniki to potrawa tatarska wytwarzana przez gospodynie z Łobaczewa Małeg. Jej korzenie sięgają XVII wieku. Cybulniki to rodzaj pierogów nadziewanych farszem z duszonej cebuli, mięsa poddane obróbce i pieczone w piekarniku.

Pierogi z ziemniakami i cebulą (kryzysówki) to jedna z odsłon pierogów obecnych i popularnych w kuchni lubelskiej. Ciasto wykonuje się z mąki pszennej, żółtek, łyżki oleju i odrobiny soli. Farsz zaś składa się z ziemniaków, cebuli, tłuszczu i przypraw: soli i pieprzu. Pierogi podaje się z okrasą ze słoninką. Z uwagi na małą liczbę składników zwie się je „kryzysówkami”.

Ocet jabłkowy bełżecki wyrabia się z winnych odmian jabłek, a wyciśnięty z nich sok rozlewa się do kadzi, przykrywa bawełnianym płótnem, aby nie miał dostępu do tlenu. Okres fermentacji wynosi 6 miesięcy.

- Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to lista produktów rolnych, środków spożywczych i napoi spirytusowych, których jakość lub wyjątkowe właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli takich, które wykorzystywane są od co najmniej 25 lat - mówi Remigiusz Małecki, rzecznik marszałka województwa lubelskiego. - Ponadto produkt taki powinien należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.

Województwo Lubelskie ma już 236 produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE