Niebieskie grzyby – czy są jadalne?
Niebieski grzyb, którego możemy spotkać w naszych lasach podczas grzybobrania to pierścieniak grynszpanowy inaczej nazywany również łysiczka niebieskozielona. Ten błękitny grzyb wygląda wręcz, jak wyjęty prosto z bajki o smerfach. Jego nietypowy niebieski kolor nie jest jedynym co go wyróżnia.
Jak rozpoznać pierścieniaka grynszpanowego?
Kapelusz pierścieniaka grynszpanowego dorasta nawet do 10 cm średnicy. Młode grzyby mają kapelusz półkulisty, potem dzwonkowaty i łukowaty. Na środku ma przeważnie niewielki garbek. Grzyb ten pokryty warstwą niebiesko-zieloną lub sinozieloną warstwą śluzu, w którym można zauważyć białe łuseczki. Łuski te są nietrwałe i deszcz może je łatwo zmyć. Kapelusz tego grzyba jest w kolorze niebiesko-zielonym. Wraz z wiekiem niebieski kolor blaknie i żółknie, szczególnie w środkowej części. Pod kapeluszem ma gęste i przyrośnięte do trzonu blaszki. U młodych owocników zakryte są one osłoną. Blaszki w młodych grzybach są białawe, później zmieniają barwę na fioletowo siną. Najstarsze grzyby mają blaszki fioletowobrązowe, purpurowobrunatne, na ostrzach są białe i oprószone. Miąższ grzyba jest początkowo zielonkawobiały, później kremowy. Smak i zapach tego grzyba jest niewyraźny, dlatego nie zbiera się ich na dania tylko raczej jako dodatek. Trzon pierścieniaka grynszpanowego może mieć do 8 cm wysokości i grubości 1 cm. Jest koloru jasnobeżowego lub jasnozielonego, z czasem zmienia się na brunatny. Trzon grzyba jest w środku pusty. W połowie trzonka znajduje się pierścień, który zanika we wczesnym okresie. Poniżej tego pierścienia trzon pokrywa się kosmkami, czy też łuseczkami białego koloru.Jest to grzyb jadalny, chociaż nie posiada wyraźnego smaku w mieszance z innymi nadaje się do spożycia. Zanim, jednak dodamy go do dania należy pamiętać o zdjęciu skórki z kapelusza, która daje się łatwo zdjąć z całej powierzchni.
Co jest wyjątkowe w tym niebieskim grzybie?
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono antynowotworowe działanie zawartych w tym grzybie polisacharydów. Testy na myszach wykazały, że hamowały one wzrost komórek rakowych (o 70% mięsaka i o 60% wzrost raka Ehrlicha).
Zobacz także: Nasi dziadkowie też kochali grzyby! Zobacz zdjęcia grzybiarzy z dawnych lat!