Maślanka wiązkowa

i

Autor: Jörg Hempel/Wikimedia Commons Maślankę wiązkową łatwo pomylić z opieńką miodową

Grzybobranie

Maślanka wiązkowa. To trujący grzyb, który jest łudząco podobny do opieńki! Jak je odróżnić?

2023-10-25 9:15

Maślanka wiązkowa to grzyb, który łudząco przypomina swoim wyglądem opieńkę miodową. W odróżnieniu od niej jest jednak okazem trującym. Zobacz jak wygląda maślanka wiązkowa, poznaj objawy zatrucia tym grzybem i sprawdź w jaki sposób można odróżnić ją od popularnej opieńki. To wszystko w dalszej części artykułu!

Maślanka wiązkowa (Hupholoma fasciculare) to niejadalny grzyb, nie bez powodu nazywany także m.in.: fałszywą opieńką, maślanką trującą, ostrzępką wiązkową, łysiczką trującą i maślanką jadowitą. Nazwy te wskazują na jej trujące właściwości.

Jak wygląda maślanka wiązkowa?

Trzon maślanki wiązkowej może być wysoki na 10 cm, a jego grubość zwykle oscyluje wokół 0,5 cm. Ma żółtawy kolor z brązowymi włókienkami. Łatwo go złamać. Kapelusz „fałszywej opieńki” jest siarkowożółty i może osiągnąć średnicę 7 cm. U młodego grzyba ma on półkolisty kształt, który wraz ze wzrostem zaczyna się uwypuklać. W końcowej fazie kapelusz robi się płaski, ale pozostaje na nim niewielkie wybrzuszenie. Jego powierzchnia jest gładka, a w środku jest pomarańczowo-czerwono-brązowy lub pomarańczowo-żółty.

Maślanka wiązkowa charakteryzuje się wąskimi i gęsto występującymi blaszkami o różnej długości, które na początku są zakryte cienką osłoną oraz mają słomkowożółtą barwę; później zmieniają się na zielone i ciemno-szaro-oliwkowe, a z czasem mogą osiągać kolor ciemnobrązowy lub czarny. Miąższ maślanki wiązkowej ma jasnożółtą barwę i wydziela niewyraźny zapach.

Czy warto jeść grzyby?

Maślanka wiązkowa a opieńka miodowa. Jak je odróżnić?

Początkujący grzybiarze mogą pomylić maślankę wiązkową z opieńką jadalną. Skupiska obu tych grzybów spotkać można głównie na korzeniach i pniach drzew, a także w pobliżu krzewów. To co odróżnia „fałszywą opieńkę” od tej „prawdziwej” to szczegóły w wyglądzie blaszek i kapelusza. U młodej opieńki miodowej jest on stożkowaty, a wraz ze wzrostem grzyba staje się wypukły, a następnie płaski. Jego kolor zmienia się od jasnożółtego do żółtawo-brązowego. Ma gładką, matową powierzchnię, na której znajdują się ciemniejsze łuski, które u starych okazów powoli mogą zanikać.

Blaszki u opieńki miodowej, podobnie jak u maślanki wiązkowej, są cienkie i gęste, ale różnią się barwą. U jadalnego grzyba są one biało-beżowe, zaś w przypadku starszych egzemplarzy stają się żółte.

Zatrucie „fałszywą opieńką”. Poznaj objawy

Maślanka wiązkowa jest grzybem trującym o ostrym, gorzkim smaku. Jej spożycie, nawet po długiej obróbce termicznej doprowadzi do zatrucia. Najpopularniejszymi objawami zatrucia „fałszywą opieńką” są:

  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • wzdęcia.

W przypadku, gdy nie jesteśmy pewni czy zebrane grzyby są jadalne, warto skorzystać z porady w najbliższym sanepidzie.

Zobacz także: Nowa pora roku już jest w mieście. Lublin przybrał jesienne barwy. Zobaczcie!  

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE