Lubelskie: Restauracje otwarte tylko na zewnątrz. Restaurator: "Dla nas to niezrozumiałe"

2021-04-28 12:05
Od 15 maja restauracje mogą otworzyć ogródki na świeżym powietrzu [zdjęcie poglądowe]
Autor: Pixabay Od 15 maja restauracje mogą otworzyć ogródki na świeżym powietrzu [zdjęcie poglądowe]

28 kwietnia premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Adam Niedzielski przedstawili harmonogram luzowania obostrzeń na maj 2021. Co o procesie odmrażania gospodarki myślą restauratorzy? "Dla nas to niezrozumiałe" – mówi nam jeden z nich. Szczegóły w artykule

Harmonogram luzowania obostrzeń na maj 2021 zakłada, że od 15 maja restauracje będą mogły świadczyć swoje usługi w ogródkach przed lokalami, z zachowaniem reżimu sanitarnego, tj. przy 50 proc. obłożeniu, dezynfekcji powierzchni i zachowaniu odległości od stolików. 15 maja ma też zostać złagodzony obowiązek noszenia maseczek w miejscach publicznych. Na świeżym powietrzu będziemy je zakładać tylko, jeśli nie da się zachować bezpiecznych odległości. Tego samego dnia odwieszona częściowo zostaje możliwość organizacji imprez okolicznościowych – będzie można je organizować na powietrzu w limicie do 25 osób.

Od 29 maja kawiarnie, bary, restauracje i inne lokale gastronomiczne będą mogły zaprosić swoich gości do wnętrza lokalu. Oczywiście tutaj też nie obyło się bez dodatkowych restrykcji – obłożenie lokalu nie może przekraczać 50 proc. i muszą zostać zachowane zasady sanitarne. Co o tych wszystkich zmianach sądzą restauratorzy? Z jednym z nich – właścicielem jednej z puławskich restauracji Mateuszem Okomskim rozmawiał nasz reporter:

Odpalamy naszą branżę od 15 maja. No cóż, dla nas jest to wszystko trochę niezrozumiałe, trochę za późno to wszystko. Dlaczego od 4 maja możemy otworzyć sklepy wielkopowierzchniowe, galerie handlowe, gdzie będzie multum ludzi, natomiast nasze restauracje i nasze ogródki mimo zachowania reżimu sanitarnego jeszcze będą musiały poczekać. Taka jest decyzja i uszanujemy to – mówi Okomski, chociaż w jego głosie słychać rozczarowanie.

Warto dodać, że puławska restauracja, której właścicielem jest Okomski od 3 lutego do 10 kwietnia, mimo obostrzeń, działała w trybie stacjonarnym i przyjmowała gości.

Sprzeciwialiśmy się tym nielegalnym obostrzeniom, nielegalnym decyzjom naszych decydentów. Przez ten okres dorobiliśmy się dwóch gigantycznych kar pieniężnych – jedną na 10 tys, drugą na 12,5 tys, dziesięciu zarzutów karnych z art 116., zarzutów prokuratorskich z art. 165 ponieważ sanepid skierował zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez nas. Wręczyli nam decyzję o natychmiastowym zaprzestaniu działalności stacjonarnej z rygorem natychmiastowej wykonalności. Do 15 maja działamy na wynos i z dostawą, od 15 odpalamy nasze ogródki w pełnym reżimie sanitarnym – wyjaśnia.

Co sądzicie o harmonogramie luzowania obostrzeń na maj 2021? Piszcie nam w komentarzach na Facebooku Lublin Projekt Miasto.

Raport z anteny 27.04, godz.10
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE