W Łodzi można uratowac jedzenie przed wyrzuceniem i sporo zaoszczędzić!

i

Autor: Ela Piotrowska

W Łodzi można uratowac jedzenie przed wyrzuceniem i sporo zaoszczędzić!

2020-09-24 19:42

Wystarczy pobrać aplikację To Good To Go nas swój telefon i sprawdzać, gdzie można odebrać paczki niespodzianki.

Łódzka branża gastronomiczna od dwóch miesięcy zamienia swoje codzienne straty w jedzeniu na korzyści ekologiczne i ekonomiczne. Dzięki kampanii „Nie marnuje 1/3” oraz wsparciu portalu Jemy w Łodzi i Łódzkiego Centrum Wydarzeń z aplikacji Too Good To Go korzysta coraz więcej łodzian. Od lipca wydano już ponad 3800 paczek, a w akcji bierze udział ponad 50 lokali i dołączają następne. - Pyszne i świeże jedzenie nie trafiło na śmietnik tylko do mieszkańców i to za jedną trzecią ceny. Pomagamy zagospodarować jedzenie, które zostaje w lokalach gastronomicznych, sklepach, piekarniach, cukierniach. Nasi użytkownicy ratują to, co się nie sprzedało danego dnia, bo następnego nie można tego wystawić - mówi Zofia Cichańska z To Good To Go.

W Łodzi można uratowac jedzenie przed wyrzuceniem i sporo zaoszczędzić!

i

Autor: Ela Piotrowska

Każda paczka jest niespodzianką. Można trafić na sałatkę, kanapki, danie obiadowe, zupę i desery. W swojej aplikacji możemy sprofilować, czy mają to być potrawy z mięsem, wegańskie lub wegerariańskie.- Oczywiście to ważne, że paczki są za jedną trzecią ceny wyjściowej, ale nasi użytkownicy tak naprawdę chcą walczyć z wyrzucaniem jedzenie. Nie mogą się pogodzić z takim marnotrawstwem, że pyszne jedzenie ląduje na śmietniku - mówi Magdalena Marzec z Too Good To Go.

Łódzcy restauratorzy podkreślają, że od kiedy są w aplikacji to w ich lokalach marnuje się niewiele jedzenia. W planach są już kolejne spotkanie dla branży gastro, by więcej łódzkich lokali dołączyło do projektu.