Tłusty czwartek. Dlaczego jemy tego dnia pączki? Skąd wzięła się ta tradycja?

2023-02-16 8:09
Tłusty czwartek 2023. Dlaczego jemy tego dnia pączki?
Autor: pixabay

W tłusty czwartek trudno znaleźć osobę, która nie skusiłaby się na zjedzenie choćby jednego pączka. Cukiernicy w całym kraju mają tego dnia ręce pełne roboty. Ludzie od samego rana ustawiają się w kolejkach po pączki. Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 2-3 sztuki. Skąd się wzięła ta tradycja? Dlaczego w ostatni czwartek przed wielkim postem zajadamy się słodkościami?

Czy tłusty czwartek to polska tradycja?

Tłusty czwartek to wielkie święto łasuchów wypadające zawsze w ostatni czwartek przed wielkim postem. Dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. W tym roku przypada 16 lutego. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, nazywany ostatkami, a dawniej zapustami. To okres hucznych zabaw, który trwa do wtorku, przed Środą Popielcową. Wtedy rozpoczyna się wielki post.

Ponieważ data tłustego czwartku jest ustalana w oparciu o święta wielkanocne, to powszechnie uważa się, że tradycja objadania się słodkościami ma rodowód katolicki. Tymczasem to święto pogańskie, związane z porami roku  - żegnaniem zimy i witaniem wiosny. W czasach przedchrześcijańskich organizowano uczty, w czasie których zajadano się przede wszystkim mięsem. Wtedy też pojawiły się pierwsze pączki, ale nie miały wiele wspólnego z dzisiejszymi. Przyrządzano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. 

Tłusty czwartek. Skąd ta tradycja?

Dopiero w XVI wieku pączki zaczęto jeść na słodko - z konfiturą lub marmoladą. Ciasto chlebowe zastąpiono drożdżowym. Inspiracja miała przyjść z Francji.

- Ciasta także francuzkie, torty, pasztety, biszkokty i inne, pączki nawet wydoskonaliły się do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem, trafiwszy w oko, mógłby je był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje, jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska - pisał Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III" (pisownia oryginalna). 

Takimi pulchnymi pączkami zajadamy się w tłusty czwartek do dzisiaj. Oprócz tradycyjnych, nadziewanych konfiturą lub marmoladą, cukiernie serwują pączki z czekoladą, likierem, budyniem czy twarogiem. Lukrowane, posypane cukrem pudrem, ze skórką pomarańczową. Oprócz polskich mamy też berlińskie, wiedeńskie, amerykańskie donaty, angielskie oponki czy tureckie lokma. Hitem tego roku są pączki z parówką

Tak powstają pączki na tłusty czwartek
Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE