suszone grzyby

i

Autor: K.B.

Ceny grzybów w Łodzi. Ile zapłacimy za 100 g suszonych grzybów? Ceny z łódzkich targowisk

2022-12-23 10:31

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. W wielu domach już zaczęły się przygotowania do tego wyjątkowego czasu. Wśród produktów, które muszą pojawić się na świątecznym stole jest między innymi zupa grzybowa. Ile zapłacimy za 100 g suszonych grzybów w Łodzi? Sprawdziliśmy.

Suszone grzyby nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole wśród elementów obowiązkowych są na pewno wszelkiego rodzaju ryby, pierogi, kapusta z grzybami czy zupy. Zazwyczaj, w zależności od regionu, serwujemy barszcz czerwony lub zupę grzybową. W województwie łódzkim zdecydowanie większość decyduje się na grzybową. Aby była aromatyczna i smaczna, używa się do niej grzybów suszonych. Ponieważ grzyby te są dość drogie, zazwyczaj kupujemy je w niewielkich ilościach. Sprawdziliśmy, ile w tym roku musimy zapłacić za suszone grzyby.

Ile kosztują suszone grzyby w Łodzi? Cena za 100 g

Sprawdziliśmy, ile zapłacą łodzianie za 100 g suszonych grzybów. Ceny na rynku zależą przede wszystkim od tego, czy kupujemy grzyby na sznurku czy w opakowaniu krojone. Średnia cena wynosi 40 złotych za grzyby suszone na sznurku oraz 25 złotych za grzyby krojone.

Wiele ofert sprzedaży grzybów suszonych pojawia się również w internecie. Tu ceny są bardzo zróżnicowane. Wynoszą od 20 do nawet 60 złotych za 100 gram.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki i koźlarze, ale są też tacy, którzy suszą kurki czy kanie. Możemy je suszyć w sposób tradycyjny, czyli na słońcu w przewiewnym miejscu, ale także używając piekarnika elektrycznego, wieszając przy kaloryferze lub susząc w elektrycznych suszarkach do żywności. 

Po wysuszeniu musimy dokładnie sprawdzić czy grzyby dobrze wyschły. Powinny się wtedy łamać, ale nie kruszyć. Absolutnie nie przechowujemy grzybów w płóciennych ani tym bardziej foliowych torebkach. Najlepiej przechowywać je w szczelnych pojemnikach szklanych, metalowych, nawet drewnianych.

Niektórzy zalecają, by temperatura w pomieszczeniu wynosiła około 10 stopni inni, że wystarczy temperatura pokojowa. Natomiast aby zapobiec wchłanianiu wilgoci, do pojemników z grzybami możemy włożyć po kilka ziaren suchego ryżu.

Łódzki Jarmark Bożonarodzeniowy. Ile kosztują poszczególne produkty?