Jak i kiedy zbierać pędy sosny? Jakie mają właściwości?
Sosny charakteryzują się dużym zakresem tolerancji na warunki środowiska i temperatury. Są też jednymi z najdłużej żyjących roślin na Ziemi i w większości nie są zagrożone wyginięciem. To nie bez znaczenia, jeśli chodzi o ich właściwości i walory zdrowotne. Warto jednak wiedzieć, że część gatunków podlega ochronie prawnej - w Polsce ścisłą ochroną objęte są trzy gatunki. Maj jest miesiącem idealnym, aby zbierać młodziutki pędy sosny, które mają niezwykle dobroczynny wpływ na zdrowie, witalność i urodę. Pędy sosny to jasnozielone przyrosty z brązową i lepką od żywicy łupinką. Jak je zbierać? Należy delikatnie przyciąć je ostrym nożem albo niewielkim sekatorem.
Jak zrobić syrop z sosny? Jak przygotować sosnową nalewkę?
Aby zbierać pędy sosny bez szkody dla drzewa, należy wybierać jedynie boczne przyrosty. Syrop należy robić z jak najmłodszych i jak najświeższych, miękkich, jasnozielonych pędów. Po zebraniu ich i przyniesieniu do domu, należy dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą, następnie pokroić na kawałki i umieścić w 1-litrowych słoikach warstwami: około 3 cm pędów sosny i ok 4-cm warstwy cukru. Kolejno należy wszystko zalać wodą, zakręcić słoik (ale nie do końca) i ustawić w słonecznym miejscu, na przykład na parapecie. Jest też inny sposób, tym razem to nalewka z młodych pędów sosny. Należy je zalać wódką. Taka mikstura pomaga przy zapaleniu żołądka i chorobach wątroby. Dobra jest także na reumatyzm.