Ile kofeiny ma kawa? Poznaj 7 ciekawostek o kawie!

2020-05-22 8:00 Artykuł sponsorowany
Kawa
Autor: mat.prasowe

Obok tego napoju nie da się przejść obojętnie! Przygotowany ze zmielonych lub palonych ziaren, zachwyca smakiem i zapachem. O jakim napoju mowa? Oczywiście o kawie, która skrywa w sobie niejedną tajemnicę. Pora poznać jej największe sekrety…

Nie potrafimy z niej zrezygnować. Stanowi nasz dobry początek dnia. Kusi już samym zapachem. I co najważniejsze, piją ją prawie wszyscy. Ponoć dziennie na całym świecie spożywa się około 2,25 miliarda filiżanek kawy. Ta liczba imponuje! Pora więc poznać 7 ciekawostek o tym przepysznym napoju. Jesteśmy przekonani, że was zaskoczymy.

Ile kofeiny ma kawa?

Możemy powiedzieć, że jest to kwestia wciąż poddawana pod dyskusję, ponieważ ilość kofeiny w kawie zależy od wielu czynników. Po pierwsze, rodzaj ziaren – znamy bardzo wiele rodzajów kawy, najpopularniejsza z nich to arabica która zawiera w sobie 1% kofeiny w stosunku do swojej masy. Z kolei robusta może posiadać tej kofeiny nawet cztery razy więcej. Po drugie, stopień wypalenia kawy – nie będzie tajemnicą jeśli powiemy, że kawa jasno palona zawiera dużo więcej kofeiny niż dłużej wypalane ziarna, które mają ciemniejszy kolor. I po trzecie, forma przygotowania kawy – czyli wszystko tak naprawdę zależy od naszych upodobań. Jeśli jesteśmy miłośnikami espresso, to możemy być pewni, że otrzymamy dużo większą dawkę kofeiny, niż pijąc kawę parzoną. Przykładowo espresso przygotowane w małej filiżance (25 do 35 ml) zawiera 65 mg kofeiny, natomiast kawa parzona to około 70-140 mg kofeiny na dużą filiżankę czyli 250 ml. Ciekawostką jest, że cappuccino przygotowane na bazie espresso ma dokładnie taką samą zawartość kofeiny, ponieważ dolanie mleka nie zmniejsza jej ilości.

Drugi towar handlowy świata

Kawa to zaraz po ropie naftowej towar handlowy świata. Szacuje się, że wartość handlu kawą to 100 miliardów dolarów. Dla porównania w Polsce w roku 2015 rynek kawy osiągnął ponad 5 miliardów złotych. Z czego największą popularnością cieszy się kawa rozpuszczalna oraz kawa mielona. Zaraz za nimi znajduje się kawa ziarnista i kapsułki kawowe. Te ostatnie zyskały swoją dużą popularność dzięki ekspresom kapsułkowym. I któż z nas nie marzy o tym, żeby rano napić się przepysznej kawy i móc cieszyć się jej dobrym smakiem? Tutaj z pomocą przychodzą ekspresy do kawy. Szczególną uwagę należy skierować na Ekspres do kawy Nivona, który pomimo niewielkich rozmiarów zaskakuje swoją wszechstronnością. Ekspres pozwala na ustawianie mocy kawy na trzech poziomach, a dzięki funkcji Spumatore przygotowuje rewelacyjne cappuccino. Cyfrowy wyświetlacz z symbolami i tekstem jest łatwy w obsłudze, dlatego niemal każdy może pozwolić sobie na przepyszną kawę z ekspresu marki Nivona.

Kawa
Autor: mat.prasowe

Święto kawy!

Skoro kawa stała się ulubionym napojem wszystkich, to doczekała się również swojego własnego święta. 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy.

Najdroższa kawa świata

Za najdroższą kawę na świecie uznaje się Kopi Luwak, gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Czym wyróżnia się Kopi Luwak? Ziarna tej kawy są częściowo strawione i wydalone przez łaskuny, niewielkie ssaki. Zwykle osiągają od 40 do 70 cm, a ważą od 2 do 5 kg. Uważa się, że proces trawienny tych zwierzaków sprawia, że ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat. Zaznaczmy, że łaskuny zjadają wyłącznie najlepsze owoce. Kosz tej kawy to około tysiąca euro za kilogram. Nie ukrywajmy, że cena naprawdę powala i tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na jej zakup. Ale szukając dobrej kawy, warto zwrócić uwagę na kawę Lavazza, której zróżnicowane ziarna kawy sprawiają, że każda filiżanka to pełnia bogatego i delikatnego smaku, z lekką nutą słodyczy i kwiatowego aromatu. Niska zawartość kofeiny sprawia, że możemy cieszyć się jej smakiem o każdej porze dnia.

Początki kawy

Najstarsza znana opowieść o początkach kawy sięga około 850 roku naszej ery i opowiada o etiopskim pasterzu i jego kozach. Kaldi, tak ponoć nazywał się pasterz, doglądał swoich kóz, które pasły się na łące i pewnego dnia zauważył że jedna z kóz jest dużo bardziej ożywiona niż inne. Zaczął ją obserwować i szybko zorientował się, że koza ta posila się owocami z pobliskiego krzaka. Ciekawość zwyciężyła nad młodym pasterzem i postanowił sprawdzić, co to jest za krzak i czym są małe czerwone jagody. Gdy zjadł owoc, poczuł nagły przypływ energii. Swoim odkryciem postanowił podzielić się z mnichem, który zaczął eksperymentować z owocem. Tak powstał napój, który bardzo pomagał mnichom podczas nocnych czuwań.

Kawa
Autor: mat.prasowe

Gdzie pije się najwięcej kawy?

Na pytanie, kto pije najwięcej kawy, pewnie większość z nas bez zastanowienia powiedziałaby, że Włosi. Jak się okazuje, Włosi znaleźli się dopiero w drugiej dziesiątce w tym wyścigu. Najwięcej kaw piją Finowie. Średnie spożycie kawy wynosi tam około 12,9 kg rocznie na osobę. A za przyczynę tego stanu uważa się częste występowanie niskich temperatur i wyjątkowo długie zimy. To ponoć sprawia, że mieszkańcy tego regionu pijąc kawę, po prostu chcą się pobudzić. Drugim takim czynnikiem jest to, co kryje się pod fińskim określeniem Fika, które oznacza: "Rzuć wszystko, co robisz i zatrzymaj się, by cieszyć się swoją kawą". Czyli jest to moment, w którym Finowie mogą się zatrzymać, znaleźć czas tylko i wyłącznie dla siebie, odpocząć czy też wyciszyć po ciężkim dniu.

Skąd wzięło się cappuccino?

Niewiele osób wie, że słowo cappuccino tłumaczymy jako kaptur. I to właśnie od niego napój ten wziął swoją nazwę. Mnisi z zakonu kapucynów, ubrani w habity o brązowo-czekoladowym kolorze pomagali potrzebującym, rozdając im jedzenie i właśnie tajemniczy napój. Tym napojem była po prostu kawa ze spienionym mlekiem oraz cukrem, której zadaniem było ugasić pragnienie najbardziej potrzebujących. Jednak napój okazał się tak pyszny, że wieść o nim szybko rozniosła się po świecie.

Artykuł sponsorowany