







Policja odholowywała samochody na Łysej Polanie
Kochasz jedzenie? Uważaj! Te smakołyki mogą cię zabić!
San Nak Ji
San Nak Ji zjemy w Japonii lub Korei Południowej. Jest to... żywa ośmiorniczka! Podaje się ją w całości lub pokrojoną, tylko skropioną sosem sojowym. Co może być przerażające, ośmiorniczka rusza się w trakcie jedzenia. Sama potrawa nie jest trująca, ale co roku sześć osób umiera w wyniku udławienia się przy połykaniu ruchomych macek.
Fugu
Fugu wytwarza bardzo niebezpieczną toksynę, która jest silniejsza od cyjanku potasu. Trucizna znajduje się w organach płciowych i w wątrobie ryby. Aby ją zjeść, trzeba wiedzieć, jak ją oprawić. W Japonii kucharze, którzy ją przyrządzają, muszą mieć certyfikat. Zostawiane jest tylko tyle trucizny, by spowodować lekkie zdrętwienie języka i warg. W większym stopniu może spowodować całkowity paraliż mięśni i bezdech. Niestety często zdarzają się przypadki śmiertelne.
Casu Marzu
Casu Marzu to ser owczy, który wytwarzany jest na Sardynii. Do jego produkcji wykorzystuje się larwy jednego z gatunku much. Ser charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, ale uwaga! Je się go wraz z larwami. To może być przyczyną poważnych infekcji.
Maniok jadalny
Manioka jadalnego spotkamy na obszrach tropikalnych. Częścią jadalną jest bulwa. To z niej wyrabia się m.in. mąkę. Surowego maniaka nie powinniśmy jednak kosztować, bo zawiera glikozyd przechodzący w kwas pruski. Także niewałaściwe przygotowanie manioka może spowodować problemy, np. zatrucie.
Muchomor sromotnikowy
Tego pana nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Muchomor sromotnikowy to jeden z najbardziej trujących grzybów. Jest jednak bardzo podobny do czubajki kani, dlatego wśród amatorów grzybiarstwa często dochodzi do śmiertelnych zatruć. Pierwsze objawy występują po 8-12 godzinach, gdy trucizna całkowicie się wchłonie. Ta niszczy m.in. nerki i wątrobę. Śmierć następuje po 2-3 dniach.
Lutefisk
Lutefisk to tradycyjne rybne danie z Norwegii. Do jego przygotowania używa się ług sodowy. Rybę najpierw moczy się w wodzie, potem w ługu, a następnie ponownie w odzie. Cały proces trwa nawet dwa tygodnie. Przygotowaną rybę następnie się gotuje lub smaży. Jednak jeśli jest niewłaściwie przyrządzona, może skutkować poparzeniem jezyka i utratą smaku.
Ackee
Ackee kształtem przypomina gruszkę, a zajadać się nim można na Jamajce. Jadalną częścią jest jednak tylko miąższ. Skórka i nasiona zawierają silną truciznę. Owoc nie może być niedojrzały, ale też nie przejrzały. Jeśli zjemy skażony trucizną miąższ, zachorujemy na Jamajską Chorobę Wymiotną. Niektóre jej przypadki zakończyły się śmiercią.
Niektóre małże
Małże występujące w Morzu Chińskim również mogą być dla nas niebezpieczne. Zawierają bowiem wysoką zawartość wirusów lub bakterii. Spożywane w surowej postaci mogą spowodować tyfus lub czerwonkę.