Przedświąteczny karp dla Krakowa. Tłumy mieszkańców podczas inauguracji akcji

i

Autor: Radio ESKA

Darmowy karp w Krakowie. Sprawdź, gdzie jest rozdawany!

2022-12-16 13:29

10 tysięcy porcji karpia, kapusta z grochem i pieczywo dla mieszkańców Krakowa - miasto po raz kolejny organizuje bezpłatny przedświąteczny poczęstunek wraz z Bartłomiejem Szczoczarzem, właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska. Piątek, 16 grudnia to ostatni dzień, kiedy będzie można przyjść i spróbować świątecznych przysmaków. Gdzie karp będzie rozdawany?

Będą rozdawać karpia w Krakowie. Gdzie i kiedy można go dostać?

W ubiegłym roku akcja "Przedświąteczny karp dla krakowian" cieszyła się ogromną popularnością. By skosztować ryby, ustawiały się długie kolejki. Tegoroczna edycja rozpoczęła się w poniedziałek, 5 grudnia o godz. 16:00 przed Nowohuckim Centrum Kultury. Jeszcze przed rozpoczęciem wydawania poczęstunku do specjalnie przygotowanego namiotu ustawiła się długa kolejka chętnych. Wydarzeniu towarzyszyła świąteczna muzyka wygrywana z pobliskich głośników, a stoisko przyozdobiły lampki i choinkowe łańcuchy. Rozdawanie przysmaków odbędzie się jeszcze w pięciu punktach w mieście, również o godz. 16:00.

Organizatorzy planują rozdać 10 tysięcy porcji karpia, do tego kapustę z grochem oraz pieczywo. W piątek, 16 grudnia poczęstunek rozpocznie się o godz. 16.00 na Małym Rynku. To ostatni dzień akcji.

To jest z naszej strony taki gest w stosunku do wszystkich tych krakowian, którzy chcą poczuć święta i ich atmosferę. Wierzę, że tak jak w poprzednich latach, tak i w tym roku akcja spotka się z wdzięcznością mieszkańców – powiedział zastępca prezydenta Krakowa Andrzej Kulig.

Pomysł Bartłomieja Szczoczarza

Akcja "Przedświąteczny karp dla mieszkańców Krakowa" to pomysł Bartłomieja Szczoczarza – właściciela gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska. Wraz z nim władze miasta rozdadzą w sumie 10 tysięcy porcji ryby. Do tego pieczywo oraz kapustę z grochem.

Będziemy w sześciu miejscach w Krakowie. Rozdamy 10 tys. porcji karpia, tak jak we wcześniejszych latach. Do tego dodatkowo dołożyliśmy jeszcze kapustę z grochem, której będzie w tym roku 3,5 tony i nowy produkt, ponieważ zapowiada się zimno - przygotujemy 3,5 tys. litrów barszczu czerwonego. Łącznie w tym roku wydamy ponad 50 tys. różnych porcji dań - mówi Bartłomiej Szczoczarz.

Świąteczne dekoracje w Krakowie