To prawdziwe Mistrzynie Smaku.
Blisko 70 KGW z województwa wielkopolskiego stanęło do kulinarnej rywalizacji o miano najlepszego smaku wigilijnego. I to właśnie przepis Pań z Kraszewic na Makówki Dziadka Ludwika kontra Makiełki wnuczki Elizy podbił kubki smakowe jurorów.
To połączenie tradycji z nowoczesnością - i przede wszystkim domowe produkty.
Najpierw była propozycja makiełek i okazało się, że każda z nas przygotowuje je na różne sposoby. Postanowiłyśmy pokazać jedną potrawę - w różnych postaciach. I tak powstał przepis na Makówki dziadka Ludwika kontra Makiełki wnuczki Elizy. Były dwie wersje. W pierwszej - dziadka Ludwika, tej starszej, masę makową robiłyśmy z owocami gotowanymi, z kompotu - gruszka, brzoskwinka, do tego odrobina rodzynek. W drugiej wersji - wnuczki Elizy, tej nowoczesnej wersji, nie było używanych owoców z kompotu. Tutaj do masy makowej dodawałyśmy mleko zagęszczone i owoce suszone - mówi przewodnicząca KWG ul. Słoneczna w Kraszewicach, Malwina Sobczak.
Panie z KGW w Kraszewicach zajęły III miejsce w konkursie na ,,Wielkopolski Smak Wigilijny''. Ich przepis na połączenie tradycji z nowoczesnością zdeklasował konkurencję.
Jaki jest sekret tego dania? Posłuchajcie sami.