Święto pączka - tłusty czwartek

2006-11-21 11:18

W regionie sporą grupę stanowi mniejszość ukraińska. Warto więc może skorzystać z przepisu wg tamtejszej kuchni...

Większość z nas w tłusty czwartek kupuje pączki w sklepie, jednak nie ma to jak pączki "własnej roboty". W regionie sporą grupę stanowi mniejszość ukraińska. Warto więc może skorzystać z przepisu wg tamtejszej kuchni...: 1/2 kg mąki, 10 dkg masła, 10 żółtek, 3-4 łyżki miodu (wrzosowego lub gryczanego, 1/2 szklanki kremówki, sól; POLEWA: 20 dkg twardej czekolady, 1/4 szklanki likieru pomarańczowego, 1 łyżeczka spirytusu, DO SMAŻENIA : 1 kg smalcu lub 1 l oleju Rozkruszone drożdże dokładnie wymieszać z lekko podgrzaną śmietanką, odstawić w ciepłe miejsce. Masło utrzeć z żółtkami na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać płynny miód i przesianą mąkę z solą. Wlać drożdże, bardzo dokładnie wyrobić, lśniące ciasto, przykryć ściereczką, zostawić w cieple na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość.