Rogal świętomarciński: wartości odżywcze. Jak go zrobić?

i

Autor: Thinkstockphotos.com Rogal świętomarciński: wartości odżywcze. Jak go zrobić?

Rogale Świętomarcińskie w Gorzowie. Gdzie kupić i za ile?

2022-11-09 14:35

Zajadanie się rogalem świętomarcińskim jest coroczną tradycją w Polsce. Jest przygotowywany z okazji na Dnia Świętego Marcina, czyli 11 listopada. Już od początku miesiąca większość Polaków szuka sprawdzonych przepisów lub punktów sprzedażowym tej słodkiej przekąski. Sprawdziliśmy, gdzie w Gorzowie można zakupić ten słodycz.

Rogal Świętomarciński jest można powiedzieć już polską tradycją zwłaszcza na początku listopada. Rogal z nadzieniem z białego maku jest tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych innych częściach Wielkopolski. Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.

Gdzie kupić rogala świętomarcińskiego w Gorzowie?

Lista punktów w Gorzowie, która oferuje w sprzedaży rogala świętomarcińskiego jest dosyć długa. Mieszkańcy, o dziwo, uwielbiają rogala ze sklepów sieci Lidl, Biedronka i Dino, ale nie brakuje też innych.

• Cukiernia "Kandulski" (ul. Przemysłowa 2 - galeria NoVa Park)• Cukiernia "Sowa" (ul. Dąbrowskiego 26)• Piekarnia "Oskroba" (ul. Sikorskiego 32, 125, Cicha 9)• Piekarnia "Asprod" (ul. Szarych Szeregów 9, ul. Matejki 46A, ul. Czarnieckiego 11, ul. Myśliborska 39)• Piekarnia "Sendal" (ul. Sikorskiego 23)• "Sama Słodycz" Pracownia Ciast Domowych i Tortów" (ul. Gorzowska 36, 66-415 Kłodawa)

Ile kosztuje rogal świętomarciński w Gorzowie?

Ceny w Gorzowie są naprawdę różnorodne. Zaczynają się od kilku złotych w popularnych marketach. W piekarniach ceny oscylują w granicach 10 złotych, natomiast w cukierniach w okolicy 75zł/kg.

Czym charakteryzuje się rogal świętomarciński?

Słodkie ciasto wykonane jest na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem margaryny. Następnie nadziewa się je mieszanką:

  • białego maku,
  • okruchów cukierniczych,
  • margaryny,
  • cukru,
  • rodzynek,
  • owoców w syropie lub z dodatkiem aromatu migdałowego

Dzięki wyjątkowemu połączeniu tych składników oraz listkującego się (rozwarstwiającego się) ciasta drożdżowego możemy rozsmakować się w tradycyjnym wypieku. Na ostateczny wygląd rogala wpływa także obfite polanie lukrem i udekorowanie rozdrobnionymi orzechami. Ciekawostką jest, że rogale mające w składzie masło, jajka i dodatek wanilii nie mogą liczyć na certyfikat.

- Nie ma odstępstwa od norm. Jeżeli jakaś cukiernia robi rogale na maśle, to nie są to już rogale świętomarcińskie - tłumaczy Stanisław Butka, starszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. - Natomiast nie ma wytycznych dla piekarni i cukierni, w jaki sposób mają pakować wypieki. Tutaj panuje zupełna dowolność. Muszę dodać, że opakowania są bardzo ciekawe i ładne. Na pewno przykuwają uwagę konsumentów.

Sonda
Czy obchodzisz Święto Niepodległości?