warzywa

i

Autor: commons.wikimedia.org

Gorzów: Jedz zdrowo, kolorowo i wzmacniaj odporność

2021-10-06 14:16

Co zrobić żeby wzmocnić odporność przed jesienno zimową aurą? Okazuje się , że nie trzeba wiele. Dietetycy radzą jeść kolorowo.

Co to znaczy? Chodzi o jak największe zróżnicowanie w menu warzyw i owoców. Okazuje się, ze jesienią i zima to też możliwe i wcale nie takie trudne. Czasami wystarczy np jedna papryka dziennie a pozwoli to na uzupełnienie diety o wartościowe witaminy.

Taką podstawą jest wszystkim dobrze znana papryka. Jedna cała papryka zjedzona w ciągu dnia zaspokoi całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Wyjaśnia Ewa Filipiak dietetyczka i trenerka personalna.

Nie od dziś wiadomo, ze na odporność dobrze wpływa witamina C. Okazuje się, ze możemy ja pozyskać nie tylko z cytryny. Specjaliści od układania diety radzą też nie omijać szerokim łukiem mrożonych truskawek, suszonych moreli czy soków z aronii, bzu czy dzikiej róży. Warto też sięgnąć po dynie , która zawiera dużo składników mineralnych potrzebnych dla wzmocnienia odporności.

Czy umiesz zrobić dobry rosół?

Pytanie 1 z 10
Składniki na rosół wkładamy do...
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Niedźwiedzie napełniają brzuszki przed snem
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE