Barszcz po gorzowsku. Wygląda pysznie, smakuje wyśmienicie!

i

Autor: akl Barszcz po gorzowsku. Wygląda pysznie, smakuje wyśmienicie!

Barszcz po gorzowsku. Wygląda pysznie, smakuje wyśmienicie!

2022-12-16 11:47

Ryneczek przy Jerzego w Gorzowie w piątkowy poranek tętnił życiem. Nie tylko za sprawą dużej ilości osób robiących przedświąteczne zakupy. Kupującym towarzyszyli kucharze, którzy przygotowali "Barszcz po gorzowsku".

Już po raz czwarty tuż przed świętami Bożego Narodzenia, młodzi adepci kulinarni, pod okiem doświadczonego kucharza - Pawła Salomona, przygotowywali barszcz po gorzowsku. Przygotowywany on był na oczach mieszkańców, którzy jak zwykle, licznie zgromadzili się na ryneczku przy Jerzego.

Bardzo wyglądał wyśmienicie, a smakował jeszcze lepiej. Zobaczcie naszą galerię!

Przepis na barszcz po gorzowsku

1. Buraczki obierz i postaraj się cienko je pokroić lub zetrzyj na plasterki na tarce. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Pomiędzy buraczki włóż ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość zalej wodą tak, aby przykrywała buraczki, nie więcej. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach. Co ważne! Nie zaglądaj w tym czasie do niego.

2. Grzyby suszone zalej 300 ml wody, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, możesz lekko zarumienić. Renetę obierz i wytnij gniazda nasienne, podziel na małe kawałki. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na ok 2 h. W tym czasie przynosimy zakwas i możemy przecedzić.

3. Do warzyw, buraczków i jabłka wlewamy gorący wywar grzybowy oraz przegotowaną gorącą wodę, całość gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Do garnka wlewamy zakwas do smaku. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Najpierw przygotowujemy zakwas

- 2 kg buraków

- 1 mała główka czosnku

- 2 liście laurowe

- 3 ziarna ziela angielskiego

- 2 ziarna pieprzu

- 1 łyżka soli

- majeranek

- woda

Po kilku dniach robimy barszczyk

- 2.5 l wody lub wywaru wegańskiego

- 2 szt. renety landsberskie

- 4 ząbki czosnek

- 1 korzeń pietruszki

- 2 marchewki

- 1/2 małego selera

- 1 cebula lub mały por

- 20 g suszonych grzybów

- 2 kg buraków

- 1 litr przygotowanego wcześniej zakwasu

- majeranek

- 1 liść laurowy

- ziarna ziela angielskiego

- sól, pieprz

Ważna uwaga! Przed podaniem barszcz trzeba podgrzewać, nie gotować!

 Smacznego!

Sonda
Barszcz na wigilijny stół. Jaki?