Uczniowie szkół gastronomicznych konkurowali w Bydgoszczy. Gotowali zupy w wielkich kotłach

2022-09-26 16:20

Uczniowie z całego regionu walczyli w Bydgoszczy o Wielką Chochlę. W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano kulinarny piknik. Drużyny musiały przygotować różne zupy w wielkich kotłach i zachwycić jury.

Bydgoszczanie mogli spróbować pysznych zup. Uczniowie pięciu szkół gastronomicznych z regionu konkurowali w Bydgoszczy. W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich gotowali w wielkich kotłach. Musieli podbić kubki smakowe wymagających członków jury.

Przyjechały do nas szkoły z całego województwa, m.in. z Kowalewa Pomorskiego, Grudziądza i Bydgoszczy i gotujemy dania na wolnym ogniu. Mamy zupę z jelenia, żurek i jeszcze kilka innych. Grupy losowały szefów kuchni oraz sportowców, którzy razem z uczniami gotują - mówi Michał Stranz, koordynator pikniku.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w dwuosobowych zespołach, a każdy z nich wylosował szefa kuchni, który czuwał nad ich pracą.

Jako szef kuchni prowadzę zespół z Kowalewa Pomorskiego. Mam nadzieję, że uda się przygotować pyszny krupnik staropolski z grzybami. Mamy do dyspozycji borowiki i koźlarza - mówi Mateusz Balcerek.

Piknikowi patronowało Radio Eska.

Uczniowie szkół gastronomicznych konkurowali w Bydgoszczy. Gotowali zupy w wielkich kotłach