W 1972 r przy berlińskim Dworcu Zoo, wśród wielu budek z jedzeniem pojawiła się nowa. Jej właścicielem był niemiecki kucharz tureckiego pochodzenia - Kadir Nurman. Jego specjał wyróżniał się m.in. tym, że mięso kręciło się na palu i było cały czas opiekane. Dodatkowo podawane było w niecodzienny sposób – w bułce z dodatkami.
Döner kebab szybko stał się popularną potrawą… i to nie tylko w Niemczech. Obecnie zjemy go niemalże w każdym europejskim kraju. Szczególnie w Polsce kebab zgromadził rzeszę „fanów”, a punktów serwujących danie mamy kilkadziesiąt w każdym mieście. Pytanie tylko, który z nich jest najlepszy?
Ostatnio przedstawiliśmy wam ranking najlepszych kebabów w Bydgoszczy. Stworzyliśmy go na podstawie opinii samych mieszkańców. Tym razem pokażemy wam ranking dziesięciu najlepszych kebabów w Polsce! Ten utworzyliśmy natomiast na podstawie zestawienia 100 najlepszych kebabów w Polsce, przygotowanego w 2022 roku przez serwis „Top 100 of Poland”. Zobacz naszą galerię.